Barış Ege – Profesyonel Koç, Yazar, NLP ve Bilinçaltı Uzmanı

En İyi TED Konuşmaları #2

Sevgili dost, seninle bir araya gelmeyeli uzun zaman oldu. Kitabımın basım aşaması sırasında çok yoğun günler geçirdim. Ancak artık eskisi gibi sık sık buradan görüşüyor olacağız. Nisan ayında, seninle en iyi TED konuşmalarını paylaşacağımdan bahsetmiş ve ilk olarak birkaç tanesini paylaşmıştım. Bilgilendirmek, ilham vermek ve eğlendirmek denilince benim aklıma ilk gelen hep bu konuşmalardır. “Paylaşmaya değer fikirler” gibi harika bir sloganı olan bu konuşmalar, 1980’li yıllardan bu yana milyonlarca insana ilham verdi.

Ted Konuşmaları, ilk olarak adını aldığı “Technology, Entertainment and Design” yani teknoloji, eğlence ve tasarım temalı seminerler dizisi olarak yola çıkarken, bugün aynı çizgiyi korusa da artık her konuda konuşmalar yapılıyor. Paylaşmaya değer fikirleri olan, alanında ileri derecede bilgi sahibi insanların başkalarına deneyimlerini aktardığı bu üst düzey konuşmalar, benim için de her zaman çok önemli olmuştur. Bu arada bir TED konuşmacısı olmak, benim de 2023 yılı hedeflerim içerisinde yer alıyor.  

Şimdi seninle en sevdiğim TED konuşmalarından 5 tanesini daha paylaşıyorum.

1) Seth Godin, Dilimlenmiş Ekmek

Seth Godin, ödüllü bir blog yazarı, girişimci ve aynı zamanda ünlü bir kitap yazarı. Godin belki de en çok çeşitli konular üzerine kısa ama öz yazılar yazdığı blogu ile tanınıyor.

Bu Ted konuşması, fikrini yaymanın neden işletmenin kazanç hanesine ekleyeceğin stratejilerin bir parçası olması gerektiğini açıklıyor. Godin’e göre, fikirlerini başarılı bir şekilde yayanlar, değişimleri gerçek anlamda uygulayabilenlerdir. Godin, kitle iletişim araçlarının fikirlerin yayılması üzerindeki etkilerini ele alsa da, bu araçların fikirleri yayma girişimlerinin her zaman başarılı olamayacağı gerçeğini de vurguluyor. Kitle pazarlama sistemi işlerliğini yitirmiş durumda. Bu konuşma sayesinde fikirlerin yayılmasına sebep olan asıl şeyin ne olduğunu ve bu gerçeği kendi işinize nasıl uyarlayacağını öğrenebileceksin.

OKU  Kendin Ol!

2) Matt Cutts: 30 günlüğüne Yeni Bir Şeyler Dene

Matt Cutts, Google’ın web spam ekibinin başı ve aynı zamanda arama optimizasyonu ekibinin de bir üyesi olarak tanınıyor. Şu anda Birleşik Devletler Dijital Servisi’nin (ABD hükumeti için teknoloji projelerini yöneten bir kuruluş) yönetici vekilliğini yapıyor.

Bu kısa ama ilham verici Ted konuşmasında Cutts dinleyicileri 30 gün sürecek bir yeni şeyler deneme sürecine davet ediyor. Cutts ayrıca 30 günlük bir zorluğu tamamlamanın yaratacağı hat safhada güven ve sınırsız enerjinin kişiler üzerindeki olumlu etkisi üzerine kişisel deneyimlerini de paylaşıyor. Bu konuşmadan sonra, kendi 30 günlük deneyine bir an önce başlamak isteyeceksin.

3) Kelly McGonigal: Stresle Nasıl Arkadaş Olunur?

Özellikle iş hayatının içindeysen, stres ne demek gayet iyi bilirsin. Stres kötü bir şeydir, değil mi? Tam olarak değil. Kelly McGonigal, stresi ve stresin üzerimizdeki etkilerini araştıran bir psikolog. Stanford Üniversitesi’nde bu konu üzerine ders veriyor ve strese ilişkin yazmış olduğu birkaç popüler kitabı da var.

McGonigal strese ve stresin bedenini ve hayatını etkileme biçimine verdiğin tepkileri değiştirebileceğini iddia ediyor. Bu şaşırtıcı konuşmada, stresin zararlı etkileriyle nasıl mücadele edileceği hakkındaki ayrıntılı bilgilerin yanı sıra, stresin faydalarına ilişkin de bilgi edinebileceksin. Bu konuşma yalnızca iş liderleri için değil, ilgi alanı stres olan veya stresle boğuşan herkes için.

OKU  Hayatın 7 Gerçeği

4) Shawn Achor: Daha İyi Çalışmanın Sırrı

Shawn Achor mutluluk üzerine çalışan bir yazar ve bir konuşmacı. Achor “Mutluluk Avantajı” da dahil olmak üzere mutluluk kavramı üzerine çeşitli kitaplar yazdı. Ayrıca, kendini mutluluğu öğretmeye adamış bir kuruluş olan “GoodThink, Inc”i kurdu.

Bu Ted konuşması, iş yerinde mutluluğun önemini göstermek için mizahı kullanıyor. Achor uç değerleri mercek altına alıyor – uç değerlerden kastı ortalamanın üzerinde olan insanlar. Uç noktadaki bu insanları inceleyerek mutluluğun başarıyı nasıl etkilediğine ışık tutan Achor, iyimserliğin başarı yakalamada önemli bir faktör olduğunu ileri sürüyor. Başarı için doğru formüle sahip misiniz? Bu Ted konuşmasını izlediğinde cevabı bulacaksın.

5) Emin Çapa: Türk Hamamlarında Neden Suyun Kaldırma Kuvveti Yok?

Onu hepimiz ekonomi haberlerinden tanıyoruz ama Emin Çapa tam bir entelektüel. Ülkemizin en tecrübeli gazetecilerinden biri olan Çapa’nın, “Türk Hamamlarında Suyun Kaldırma Kuvveti Neden Yok?” başlıklı konuşması, beni çok etkilemiştir. Farklı zamanlarda tekrar tekrar dinlediğim bir konuşmadır. Tarihin önde gelen bilim adamlarından çarpıcı örnekler verdikten sonra Türk eğitim sistemine yönelik önemli tespit eleştirilerle devam ediyor. Bununla birlikte önemli fikirler de sunuyor. Çıkış noktası ise harika: “Arşimet, suyun kaldırma kuvvetini hamamda bulduysa, binlerce yıldır milyonlarca Türk neden suyun kaldırma kuvvetini bulamadı?”

Yeniden görüşene kadar kendine çok iyi bak 😊

Görüşlerini Paylaşmak İster Misin?