Aslında herkes, ya da her kurum bir danışmandan yardım alabilir. Kimi zaman çözülmesi gereken ama çözülemeyen sorunlar vardır, kimi zaman bir başarı arayışı, ya da standartları yükseltme isteği. Örneğin hiçbir sporcu yoktur ki, bir koç ile çalışmasın. Hatta bazıları birden fazla koçtan yardım alır, bu da neyi ne kadar istediği ile alakalıdır.
Yani bir danışman ile çalışmak için tek bir sebep yoktur. Özgüven eksikliği, potansiyelini ortaya çıkaramama, hayat amacını keşfedememe, mutsuzluk, yeterli gelir elde edemiyor olmak, başarılı bir hayat yaşama isteği ve daha birçok konu üzerine çalışılabilir. Koçluk Nedir? Başlıklı yazıda atıfta bulunduğum Joe Shumate’e ait sözü tekrar etmekte fayda var, “Danışmanlık, saati söylemek için danışmanın saatini ödünç almak gibidir”
Burada koçluk yapan kişinin başarılı işler çıkarmasının sebebi, danışanların sorunlarıyla ilgili danışanların taşıdığı duygusal yükü taşımamalarıdır. Danışan, “bu benim başıma gelmemeliydi, şimdi nasıl kalkacağım bunun altından” gibi yaklaşımlar sergilediğinde, bu duygular onu güçsüz kılar.
Ancak ister sorunlarınız olduğunda, ister kişisel başarı konusunda inançsızlık, endişe gibi duygulara kapıldığınızda, size rehberlik eden koç bu duruma duygusal bir yük bindirmeden yaklaşacak ve çözmeniz konusunda size yardımcı olacaktır.
Ancak yine de koçluk ile ilgili konuları 2 genel başlıkta toplayabiliriz.
- Sorunların Üstesinden Gelme: Bu durumda danışan, sorunu/sorunları ile gelir, hatta kimi zaman sorununun ne olduğundan pek emin olmayabilir. Birçok insan “Bu neden sürekli benim başıma geliyor?” sorusu ile baş başadır. Çünkü doğru tanımlanmadığında ve kökünden halledilmediğinde sorunlar fatura ödemek misali bazı aralıklarla tekrar eder… Bu durumda koç, önce bu sorunu sebepleriyle birlikte analiz eder ve tespiti yaptıktan sonra çözüme yönlendirir. Yetkin bir koç için bu son derece basittir çünkü danışanın aksine sorunları çözmeyi çok sever, bundan büyük haz duyar. Danışanın yaptığı gibi onlardan kaçma eğilimi göstermek yerine, polisiye bir filmdeki gizemi çözercesine rahattır.
Burada danışan açısından şöyle bir soru çıkabiliyor ortaya: “Madem öyle ben neden çözemiyorum? Eğitimliyim, tecrübeliyim vs” Halbuki konunun bunlarla ilgisi yoktur, bugüne dek avukat, akademisyen, üst düzey yönetici danışanlarım da oldu, buradaki konu şu… İnsanlar kendi sorunları ile ilgili “Bu benim yaşamımda olmamalıydı, bundan nefret ediyorum” gibi duygulara kapılır. Bu da zihinsel kavrayış gücünü azaltır, çözüm değil kaçış, yok sayma eğilimini ortaya çıkarır. Ancak iyi bir koç ile çalışıldığında bunlar her şeyden önce doğru tanımlanarak nasıl çözüleceği konusunda gerçekçi yaklaşımlar ortaya çıkar.
2.Gelişim/Başarı Amaçlı: Burada da kişi ya da kurum, başarılı olma, daha yüksek başarılar elde etme, standartlarını yükseltme konularında yardım arar… Bu durumda koçluk desteği, doğru stratejilerin tespiti, misyon ve vizyonun belirlenmesi, hedeflerin somutlaştırılması gibi konularda benzersiz bir fayda sağlar. Motivasyonu sürekli hale getirme becerisi, inanç geliştirme, tutum değiştirme gibi başarı açısından çok önemli alışkanlıkların kazanılmasında koçluk desteği büyük fayda sağlar. Çünkü “Geleceğinizi seçemezsiniz ancak alışkanlıklarınızı seçebilirsiniz. Güzel haber şu ki, alışkanlıklarınız geleceğinizi oluşturur” sözündeki gibi, doğru alışkanlıklar edinmek, kişinin mutluluk ve başarısı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Şimdiye dek birlikte çalışarak birçok insanın mutluluk ve başarı konusunda hikayesini yeniden yazmasına katkıda bulunmaktan benim adıma büyük bir mutluluk.
İçinde bulunduğum durum, koçluk desteği konularına girer mi?” Diye düşünüyorsanız alttaki başlıklara bakabilir ve ardından iletişim bölümünden randevu talebi oluşturabilirsiniz. Sizin başarınıza
Hayatta denge
Sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmek
Hayatının iplerini eline almak! (Kendin için sınırlar çizebilmek, kurallar koyabilmek)
Kaynaklarının farkına varmak ve onları yönetmek
Geçmişle barışmak
Geleceğin resmini yapmak
Bilinçaltı temizliği
Odaklanma
Pozitif tutum
Hayat amacını, tutkularını keşfetmek
Ayırt edebilme becerisi
Sorun çözme becerisi
Özgüven
Atalet