Akıl Hastanesinde 52 Gün Kalmak! Psikolojik Deneyler Serisi #6
“Üç psikolog, bir psikiyatr, bir öğrenci, bir pedagog, bir ev kadını ve bir ressamdan oluşan sekiz kişi, ayrı ayrı, halüsinasyon işittiklerini söyleyerek, bir kliniğe müracaat ederler. Aslında hiçbir rahatsızlıkları yoktur. Kendilerine, kliniğe kabul edildikten hemen sonra, bir rahatsızlıkları kalmadığını söylemeleri ve normal davranmaları tembihlenmiştir. Öyle yaparlar. Ancak en erken çıkan bile klinikte yedi gün kalmak zorunda kalır.” Tarihin en önemli psikolojik deneylerinden birini, yani Rosenhan Deneyi’ni anlattım bu videoda. Faydalı olması ve farkındalık yaratması dileğiyle 🙂
Bölüm 31: Finansal Özgürlük #1
Hayatın boyunca kaç kez “Bugün çalışmak istemiyorum” dedin? Dur, bunu muhtemelen yüzlerce kez söylemişsindir. Peki kaç kez bunu söyledikten sonra o gün tamamen kendi kararınla çalışmadın? Biliyorum bu çok kolay bir şey değil ancak yapılabilecek bir şey…
Kişisel Başarının İp Uçları serisinin 31’nci bölümünde, Finansal Özgürlük konusunun ilk kaydı ile birlikteyiz.
Ben Barış Ege, aydınlık bir gelecekte buluşmak üzere.
Sevgiyle kal 🙂
Evrensel Başarı Yasaları #2 Çekim Yasası
Bu videoda Evrensel Başarı Yasalarının en önemlilerinden biri olan Çekim Yasasını anlattım. Bu yasanın orijinal ismi, Law of attraction, yani çekicilik, cazibe yasasıdır. O halde en önemli soru şudur; “İsteklerimin bana gelmesini sağlayacak cazibeye sahip miyim? Ya da ona sahip olduğumun farkında mıyım? Senin keşfine, senin yolculuğuna…
Bölüm 30: Hatalarımdan Çıkardığım Dersler
Başarıyı doğru kararlar, doğru kararları deneyimler, deneyimleri de yanlış kararlar neticesinde elde ediyoruz. Bu süreci tersten düşünecek olursak; önce yanlış kararlar alıyoruz, yani hata/hatalar yapıyoruz, sonra bunlar bizim için birer deneyime dönüşüyor. Ve o deneyimler sayesinde doğru kararlar alarak başarıyı inşa ediyoruz.
Kişisel Başarının İp Uçları serisinin 30’ncu bölümünde, Hatalarımdan Öğrendiğim Dersler konusu ile beraberiz.
Ben Barış Ege, aydınlık bir gelecekte buluşmak üzere.
Sevgiyle kal 🙂
Bölüm 29: Kendini Sevmenin 3 Adımı
Buda diyordu ki; “Kendini fetheden bir adam, savaşta bin kişiyi fetheden birinden daha büyüktür”
Kendini fethetmenin yolu sevmekten, sevmenin yolu da önce kendini onaylamaktan geçiyor.
Kişisel Başarının İp Uçları serisinin 29’ncu bölümünde, Kendini Sevmenin 3 Adımı konusu ile beraberiz.
Ben Barış Ege, aydınlık bir gelecekte buluşmak üzere.
Sevgiyle kal 🙂
Bölüm 28: Hemen Motive Olmak İçin 3 Pratik Yöntem
Kendini uzayıp giden bir yapılacaklar listesine bakarken bulduğun oluyor mu hiç? Peki o işleri yapman gerektiği halde sürekli kaçmak ve ertelemek amacıyla bir şeylerle oyalanırken buluyor musun kendini? Eğer bu tarz sorunlar yaşıyorsan motive olup o işlerin üstesinden gelmen için bu podcast faydalı olabilir.
Kişisel Başarının İp Uçları serisinin 28’nci bölümünde, Hemen Motive Olmak İçin 3 Pratik Yöntem konusu ile beraberiz.
Ben Barış Ege, aydınlık bir gelecekte buluşmak üzere.
Sevgiyle kal 🙂
Bölüm 27: Hazır olmak
Mutlaka şu tarz haberlere rast gelmişsindir, “3 yıl öncenin milli piyango büyük ikramiye sahibi şimdi eskisinden kötü halde, 2 yıl öncenin loto milyoneri sokaklarda yaşıyor” Peki milyonlarca lira bu kadar kısa zamanda nasıl biter? Nedir bunun sebebi?
Çünkü kişi o parayı yönetecek donanıma sahip değildir. Başka bir deyişle buna hazır değildir. Hiç kimsenin geliri, kişisel gelişimini geçemez… Geçse bile…
Kişisel Başarının İp Uçları serisinin 27’nci bölümünde, Hazır Olmak konusu ile beraberiz…
Ben Barış Ege, aydınlık bir gelecekte buluşmak üzere.
Sevgiyle kal 🙂
Bölüm 26: Zenginliği Hayatına Çekmek
“Bizi zengin kılan sahip olduklarımız değil, sahip olduklarımız olmadan ne yaptığımızdır.” Immanuel Kant
“Herkes istiyorum diyor ama ilginç bir şekilde yılda 40 bin lira ücret için talip olanların sayısı, yılda 250 bin lira için talip olanların sayısından 20 kat fazla!!!
Yani istiyorum diyenlerin %90’ından fazlası bunun için bir şey yapmıyor. Çok daha azına razı oluyor.
Sence neden?
Çünkü sahip olamayacağını düşünüyor. Ya da sahip…”
Kişisel Başarının İp Uçları serisinin 26’ncı bölümünde, Zenginliği Hayatına Çekmek konusu ile beraberiz…
Ben Barış Ege, aydınlık bir gelecekte buluşmak üzere.
Sevgiyle kal 🙂
Evrensel Başarı Yasaları #1 Uyum Yasası
Bu videoda Evrensel Başarı Yasalarının en önemlilerinden biri olan Uyum Yasasını anlattım. Bu yasa, basitçe şunu söyler: Dış dünya, içsel dünyanın bir yansımasıdır. Çünkü dışındaki dünya, baskın düşünce kalıpların ile tıpa tıp uyumludur. Yani senin sorumluluğun, dış dünyada elde etmek istediklerine ilişkin, iç dünyanda zihinsel bir karışlık yaratmaktır. Yani ulaşmak istediğin bir hedef varsa, ona önce zihninde ulaşmak zorundasın. Senin keşfine, senin yolculuğuna… Yeni videolarda görüşmek dileğiyle.
Bölüm 25: Kendi Büyüklüğünden Çalmayı Bırak
Bir konuşmacıya sormuşlardı; “İnsanların mentâl gücünü geliştirmesi için 30 saniye içinde yapılacak bir tavsiyen var mı?”
Cevap muhteşemdi: Eğer bir durumdan tedirginsen, korktuğun her şeyi yaz. Kontrol edemeyeceğin şeyleri listeden sil ve kontrolünde olanları çözmeye başla.
Ne yazık ki çoğunlukla buraya odaklanıyorsun değil mi? Kontrolünde olmayan şeylere… İnsanları kontrol etmeye çalışıyorsun ama olmuyor, hava durumunu, trafiği ya da her neyse. Bir iş kurmak istiyorsun ama ekonomik kriz var diyerek onun düzelmesini bekliyorsun. Bir iş kurmak için en uygun zamanın ekonomik kriz olmasını geçtim, hadi bunu bilmiyorsun, krizin bitmesi için yapabileceğin hiçbir şey olmadığını da mı bilmiyorsun? Kendine bunu yapma…
Kişisel Başarının İp Uçları serisinin 25’nci bölümünde, Kendi büyüklüğünden çalmak konusu ile beraberiz…
Ben Barış Ege, aydınlık bir gelecekte buluşmak üzere.
Sevgiyle kal 🙂
Bölüm 24: Zengin İle Fakir Arasındaki 7 Fark
“Dünyadaki tüm nakit parayı alıp herkese eşit şekilde dağıtsanız bile, çok değil 3-5 yıl içinde bugünkü zenginlerin yine zengin, fakirlerin yine fakir olduğunu görürsünüz. Çünkü zenginlik, zihniyetinizle ilgilidir, finansal durumunuzla değil.” Jim Rohn
Kişisel Başarının İp Uçlarının 24’ncü bölümünde konumuz zengin zihniyeti ile fakir zihniyet arasındaki fark…
Bölüm 23: Harekete Geç
“Yapabileceğiniz şeyi, elinizde olanlarla ve bulunduğunuz yerde yapın.” Theodre Roosevelt
En önemli konu, en az bir alanda derhal harekete geçmendir. Hayatını, işini ya da kişisel etkinlik düzeyini geliştirebileceğini düşünüyorsan, derhal işe koyul!
Yaptıklarının yüzde doksan beşini, senin iyi ya da kötü alışkanlıkların belirler. Alışkanlıklar; “Kişisel ya da mesleki hayatındaki otomatik ve koşullu refleksler veya ritüeller olarak tanımlanabilir. Senin en büyük amacın, kendiliğinden işleyen iyi alışkanlıklar edinmek, böylelikle de hayat kaliteni yükseltmek ve kazanımlarını artırmak olmalıdır.
Kişisel Başarının İp Uçları serimizin 23’ncü bölümündeyiz ve konumuz Harekete Geçmek…
Kendi yorumlarımla birlikte, kitapları defalarca uluslararası çok satanlar listesine giren, birçok ülkede milyonlarca insana üretkenlik konulu seminerler veren Brian Tracy’den faydalandığım bu bölüm umarım harekete geçmen için sana da faydalı olur.
Sevgiyle kal 🙂
Bölüm 22: Başarı İle Arandaki 10 Engel
İşim gereği çok fazla insan ile iletişim halindeyim. Konuştuğum hemen herkes, “Evet, başarılı olmak istiyorum” şeklinde kendini ifade ediyor olsa da bunu çok az insan gerçeğe dönüştürüyor. Peki neden? Çünkü hepimizin inatla devam ettiği bazı alışkanlık ve inançlar var. Onlar varken başarıya ulaşmak, ya da başarılı birine dönüşmek mümkün olmuyor. Güzel haber ise herkes başarılı olmak için aynı şansa sahiptir ve başarıyı bir kapı olarak düşünürsek, anahtar cebinde zaten…
Ne var ki, cebinde kalabalık eden başka şeyler de var ve bu yüzden anahtara bir türlü ulaşamıyorsun. Tam elini uzatıyorsun, hatta dokunuyorsun ama cebinde taşımaya devam ettiğin başka şeyler onun yerini alıyor. Önce onlardan vazgeçmen gerekiyor. Onlardan kurtulunca, anahtara ulaşmak çok kolaylaşacak. Peki nedir onlar?
Kişisel Başarının İp Uçları serisinin 22’nci bölümünde konumuz; “Başarı İle Arandaki 10 Engel”
Hikâyelerle Hayatı Anlamak#1 Beyninde Bir Köpekbalığı
Ben, buradan alınabilecek birkaç ders var diye düşünüyorum;
1) Bir problem seni ne kadar zorluyorsa, sen onu çözmek için azmettiğin sürece o kadar da geliştirir. Burada balıkçılar, istedikleri sonuca ulaşmak için adım adım sorunlara çözüm üretmeye çalıştı. Bu hareket tarzı onları, her bir engel karşısında biraz daha geliştirdi. Sonunda da isteklerine ulaştılar.
2) Balıkların, hayatta kalmak için yaptıklarına bakınca anlıyoruz ki; eğer hareket halindeysen, hem sağlıklı, hem zinde hem de uyanık olursun. Ayrıca hareket halinde olmak, insanı kaygılarından da kurtarır.
3) Eğer beyninde bir köpek balığı olursa (Ulaşmak için bir hedef, başarmak için bir neden, seni ayakta tutacak aciliyet içeren bir hikâye) bu sayede mevcut şartlarından razı olmayı bırakıp daha fazlası için çalışırken bulursun kendini.
4) Beynindeki köpek balığı sayesinde konfor alanından çıkabilirsin. Konfor alanından bir kere çıkmaya karar verdiğin zaman, bir daha asla eski sen olmazsın. Çünkü konfor alanının dışına çıktığın anda, daha önce kullanmadığın güçlerini, yeteneklerini fark edersin. Zihninin ne kadar eşsiz, ne kadar sınırsız bir sistem olduğunu anlarsın. Senin keşfine, senin yolculuğuna…
Bölüm 21: Görselleştirmenin Gücü
Kişisel Başarının İp Uçları serisinin bugün 21’nci bölümündeyiz ve biraz görselleştirmenin gücü üzerine konuşacağız. Eğer hayalini kuramıyorsan, gerçekleştiremezsin. En büyük hedeflerine ve hayallerine ulaşmanın yolu kendini zafer kazanmış olarak düşlemendir. Şu anki durumunun ve geçmiş başarısızlıklarının ötesine bakmalısın. Biliyorum, sana böyle öğretmediler. Ben de farklı değilim. Bize hep, “Oku, şu sınavları geç, ders çalış. Aman haaaa! Yoksa işsiz kalır sürünürsün dediler. Yani iyiyi değil, hep kötüyü örnek verdiler. Tahmin ediyorum, bu yüzden “Hayal kurmayı bilmiyorum” Diyeceksin ama bu güç bilsen de bilmesen de senin içinde var…
Görselleştirme çok ama çok güçlüdür. Geçmişin tutsağı olmak yerine, geleceğinin mimarı olmanı sağlar. John Bernard Shaw’ın dediği gibi: “Nasıl? Diyorsun, olanları görmene rağmen “Nasıl?” diyorsun. Ben ise hiç olmamış şeyleri düşünüyor ve neden olmasın? Diyorum, neden olmasın?”
Senin hayallerine, senin görselleştirmene, senin başarına.
Sevgiyle kal 😊
Bölüm 20: Pasif Gelir Oluşturmak
“Servet, fiziksel olarak çalışmadan yaşam standardını koruyarak geçinebildiği gün sayısıdır. Diyelim ki aylık harcamanız 1000 dolar, tasarruf hesabınızda 3000 dolar varsa, servetiniz 3 ay ya da 90 gün demektir. Servet zamanla ölçülür, parayla değil.” Robert Kiyosaki
Pasif gelir aslında zenginlik demektir. Tabi zenginlik dediğimizde herkesin aklında farklı bir resim oluşabilir. Kimi bunu bir para miktarı ile kimi sahip olduğu ev, araba vs ile kimi aylık geliri ile ifade edebilir. Lakin gerçek zenginlik, Robert Kiyosaki’nin dediği şeydir aslında. Yani çalışmasan bile mevcut yaşam standartlarını koruyarak yaşayabilmek. İşte pasif gelir dediğimiz şey budur.
Kişisel Başarının İp Uçları serimizin yirminci bölümünde konumuz pasif gelir…
Bölüm 19: Başarı ile O Sözcüğü Yer Değiştir
“Eğer insanlara bir fayda sunarsanız para otomatik olarak gelir.” Jack Ma
Bu sözü ve yaklaşımı çok seviyorum, benim de işimde elde ettiğim her şeyin açıklaması burada. Çünkü başarı ile katkı sözcüğünü yer değiştirdiğinde her şey çok hızlı değişiyor. Daha önce hayalini kurup ulaşamadığın bir çok şeye ulaşabiliyorsun, nasıl bir katkı sunacağına, nasıl bir değer yaratacağına odaklandığında sonucu bırakıp, süreci ihya ediyorsun. Bu da başarıyı kendiliğinden getiriyor.
Senin başarına, senin yolculuğuna.
Sevgiyle kal 🙂
Bölüm 18: Eylem Planı
Hedeflerin var elbette, peki ya eylem planın? Hangi adımlarla ulaşmayı düşünüyorsun hedefine? Seni zihinsel, ruhsal ve bedensel olarak güçlü kılacak bir planın var mı? Eğer yoksa, bu bölüm senin için… Çünkü bir hedefe ulaşabilmek için hazırlaman ve uygulaman gereken eylem planının nasıl olması gerektiğini anlattım.
Kişisel Başarının İp Uçları Bölüm 18: Adım Adım Eylem Planı
Yeni bir podcast bölümünde buluşana kadar kendine iyi bak, sevgiyle kal 🙂
Bölüm 17: Bunları Düşün
“Kendinizi kendiniz ile vakit geçirmeyi yalnızlık saymayacağınız şekilde yetiştirin.” (Tarkovski)
Kendin ile vakit geçirmeli ve bunu yaparken, hayatını hangi inanç ve doğrular ile yaşadığını düşünmelisin. Sonra geç olmadan mutluluğun ve başarının peşinden koşulacak değil, üzerine çekilecek şeyler olduğunu anlamalısın. Eksik olduğunu düşündüğün her şey seni üzer, sahip olduğunu düşündüğün şeyler ise sana huzur ve mutluluk verir. O yüzden dışarıda aramayı bırakmalı ve sahip olduklarının farkına varmalısın. Varmalısın ki, daha fazlasına sahip olabilesin. Daha görkemli bir hayatı inşa edebilesin.
Sevgiyle kal 😊
Bölüm 16: Kendi Servetini Yaratanların 9 Özelliği
“Pratik, iyi bir noktaya geldikten sonra yaptığınız bir şey değildir. Sizi iyi bir noktaya getirmesi için yaptığınız bir şeydir.”
(Çizginin Dışındakiler – Malcolm Gladwell)
Onların bazı pratikleri yani rutinleri var. Olmak istedikleri kişiye dönüşmek için varmak istedikleri yere varmak için uyguladıkları rutinler. Onlar, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen, kim olmaları gerekiyorsa o olurlar ya da Elizabeth Kubrler Ross’un dediği gibi oluşurlar:
“Tanıdığım en güzel insanlar, yenilgiyi, acıyı, mücadeleyi ve kaybı yaşamış olan ve diplerden çıkış yolunu bulmuş insanlardır. Güzel insanlar öylece ortaya çıkmazlar, onlar oluşurlar”
Kişisel Başarının İp Uçları serisinin 16’ncı bölümünde konumuz; Kendi Servetini Yaratanların 9 Özelliği üzerineydi.
Faydalı olması dileğiyle.
Sevgiyle kal 🙂
Psikolojik Deneyler Serisi #5 Sosyal İtaat Deneyi
Bir insan kendi vicdani değerleriyle çelişmesine rağmen otoritenin isteklerine nereye kadar boyun eğebilir? Otoriteye itaat için suç işlemeye bile razı olur mu? Stanley Milgram uzun yıllar önce bunu merak etmiş ve ortaya tarihin en ünlü, en çarpıcı deneylerinden biri çıkmış. İyi seyirler…
Bölüm 15: 2022’ye Girmeden Önce Bunu Dene!
Bölüm 14: Potansiyelini Ortaya Çıkaracak 19 İp Ucu
Kişisel Başarının İp Uçları serimizin 14’ncü bölümünde; başarı, motivasyon ve hedeflere ulaşmak denilince akla ilk gelen isimlerden Zig Zaglar’dan 19 İp Ucu var…
Buradaki stratejiler, herkesin rahatlıkla hayatına entegre edebileceği kadar basit ve anlaşılır. Ayrıca bu ip uçlarının; hayata ortalama bir seviyeden başlayıp zirvede bitiren Zig Zaglar tarafından verildiği düşünülünce, işe yaradığı da çok açık.
O halde; senin değerlendirmene, senin başarına.
Sevgiyle kal 🙂
Bölüm 13: Adanmışlık
“Biri kendini adama aşamasına gelene kadar o kişi için her zaman tereddüt, vazgeçme ihtimali ve verimsizlik vardır.” (William Hutchison Murray)
Bu bölüm, kazananlar ile diğerleri arasındaki en önemli farklardan biri, yani adanmışlık üzerine… Kararsızlığın, tereddütlerin ve verimsizliğin bittiği yerin adıdır adanmışlık…
Bölüm 12: Onların Alışkanlıkları
“Geleceğini seçemezsin ama alışkanlıklarını seçebilirsin, bu alışkanlıklar da geleceğini oluşturur”
Hepimiz alışkanlıklarımızın toplamı olduğumuza göre, bugün sahip olduğumuz hayat, bu alışkanlıkların sonucundan ibarettir. Eğer daha iyisini istiyor, başarılı ve mutlu olmayı arzu ediyorsan, alışkanlıklarını değiştirmelisin… Peki nasıl ve hangi alışkanlıklar ile?
İşte bu bölümde bunlar üzerine konuştum. Başarılı ve Mutlu İnsanların 25 Ortak Özelliği, onu arzu edenlerin hayatında neleri değiştirmesi gerektiği konusunda da şifreler içeriyor. Yeni bölümlerde görüşmek üzere.
Senin seçimlerine, senin mutluluğuna, senin başarına.
Bölüm 11: İdeal Gün
Bugün yaptıklarına bir bak!
Gelecek yıla kadar her gününü böyle yaşarsan nereye varacaksın?
Hiç düşündün mü;
İdeal günün nasıl olmalı?
İdeal gününü ne sıklıkla yaşıyorsun?
İdeal gününüzü sürekli yaşayacak olsan, bundan bir yıl sonra nereye varmış olursun?
Psikolojik Deneyler Serisi #4 Stres Gerçekten Zararlı Mı?
Stres gerçekten sağlığa bu kadar zararlı mı? Stres ile birlikte yaşamanın kolay bir yolu var mı? Son derece çarpıcı çalışmalara değindiğim videonun faydalı olması dileğiyle 🙂 Senin keşfine, senin yolculuğuna…
Bölüm 10: Azim ve Kararlılık
Hiç uçurtma uçurmaya çalıştın mı? Eğer cevabın “Evet” ise bilirsin ki, bunu rüzgar olmadan yapamazsın. Rüzgar yoksa, uçurtma da uçamaz… Ve tabi ki, zorluklar olmadan, onları aşmadan hayal ettiğin o hayatı da yaşayamaz, hedeflerine ulaşamazsın. Çünkü sana meydan okuyan bir şey yoksa, potansiyelini göremez, yani büyüyüp gelişemezsin…
İsteklerine ulaşman için ihtiyacın olan şey; azimle tutkularının peşinden gitmendir. Senin azmine, senin kararlılığına ve senin başarına.
Sevgiyle kal 🙂
Bölüm 9: Zaman Yönetimi
Bugüne dek yaptığın en pahalı harcama nedir? Elbette, boşa geçirdiğin, öldürdüğün zamanlardır…
Bu bölümde, zaman yönetimine yaklaşımın nasıl olması gerektiği üzerine konuşurken, Parkinson Yasası, Eisonhower Matrisi ve Pareto İlkesi üzerinden hayatını nasıl daha verimli geçirebileceğini anlattım. Bu sayede gurur duyacağın başarılara imza atman dileğiyle.
Sevgiyle kal 🙂
Bölüm 8: Başarılı Olmak Bir Tercihtir
“Bugün uyguladığın rutinler, hedefinle uyumlu mu? Rutinlerim amacıma hizmet ediyor mu?” Bu sorular hayatını değiştirebilir çünkü cevap evet ise kaygılanmana lüzum yok. Cevap hayır ise o halde ya hedeflerini ya da rutinlerini değiştirmelisin. Yani bana önce hedefinin ne olduğundan, sonra da baskın düşüncelerinden ve rutinlerinden bahsedecek olursan, altı ay yahut bir yıl sonra hayatının nasıl olacağını kesin olarak söyleyebilirim.
Yani bugünkü tercihlerin, geleceğini belirler…
Bölüm 7: Oyunun Kuralları 2
“Pratik, iyi bir noktaya geldikten sonra yaptığınız bir şey değildir. Sizi iyi bir noktaya getirmesi için yaptığınız bir şeydir.”
Oyunun kurallarını konuşmaya devam ediyoruz. Nasıl ki çocukken oynadığın tüm oyunların bazı kuralları vardı ve bunlara uymayacak olursan elenir yahut yeniden başlamak zorunda kalırdın… Başarı yolculuğu da biraz böyledir. Eğer bunu bir oyun olarak kabul eder, kuralları öğrenir ve senden önce o aşamaları geçenlerin yaptıklarına önem verirsen, geçilmez zannettiğin yerleri geçebilirsin. Hatta oyunun sonuna kadar gidebilir, yani hedefin her ne ise ona ulaşa bilirsin.
Önce bir karar vermeli, kuralları öğrenmeli, teknik ayrıntıları uygulamalı ve sonra da sezgisel aklına güvenmelisin. Senin yolculuğuna, senin başarına. Yeni bir bölümde görüşmek üzere…
Bölüm 6: Oyunun Kuralları
“Önce oyunun kurallarını öğrenmelisiniz, sonra herkesten iyi oynamayı” Albert Einstein
Einstein kural derken ne kast ediyordu? Peki başarılı olmak için bugün öğrenmemiz gereken kural nedir?
Bu kuralı öğrenen kişi başarılı olur mu? Bunun için neler yapmak lazım?
Altıncı bölümde bunlar üzerine konuşmak istedim.
Yeni bölümde buluşmak üzere, sevgiyle kal 🙂
Bölüm 5: Öz Sevgi (Disiplin)
Kendine saygı disiplinin meyvesidir, haysiyet birine hayır diyebildikçe büyür. Abraham J. Heschel
Mutluluk ve başarının ilk şartı, kendini seviyorsan, davranışlarını disiplin içine sokmalısın. Sanılanın aksine öz disiplin, kendine karşı sert yahut kısıtlayıcı ve sınırlı bir yaşam sürmek değildir. Aksine öz disiplin, hak ettiğin hayatı inşa etmektir.
Bölüm 4: Onlar Ne Yapıyorlar?
“Kazananlar ile diğerleri arasındaki fark, sıradan insanlar bir şeyler yapmak için iyi hissetmeyi beklerler. Kazananlar ise iyi hissetmek için kalkar ve yaparlar!” John Maxvell
İp uçlarını başlıklar halinde konuşmaya devam edeceğiz. Zaman yönetimi, odaklanma becerisi, tutum, liderlik, kendinle barışık olmak gibi çok sayıda başlığımız olacak. Ama birkaç bölümde bir, araya başarılı insanların ne yaptığı, alışkanlıklarının neler olduğu üzerine, “Onlar Ne Yapıyorlar?” Bölümleri koymaya karar verdim. Şimdi biraz bunun üzerine konuşalım
Psikolojik Deneyler Serisi #3 Kazanmak Mı, Kaybetmemek Mi?
Videonun konusu, Daniel Kahneman ve Amos Tversky’ye Nobel Ödülü kazandıran Beklenti Teorisi (Procpect Theory)… Yalnızca ekonomik bir teori olmakla kalmayıp, hayattaki rolümüze de işaret eden çok önemli bir çalışma. İyi seyirler 🙂 Senin keşfine, senin yolculuğuna…
Kişisel Başarının İp Uçları Bölüm 3: Planlama
“Acıların ve düş kırıklıklarının üstesinden gelmenin vazgeçilmez bir tek kuralı vardır; o da, bu duygusal bozgunların kesinlikle planlı bir çalışmayla değişikliğe uğratılmasıdır. Bu eşsiz bir kuraldır” (Napoleon Hill)
Merhaba, ben Barış Ege. Bugün 1 Ekim 2021 Cuma ve saat tam 16.40. Kişisel başarının ip uçları serimizin üçüncü bölümündeyiz ve tabi sırada plan var. Artık hedeflerin belli, ikinci bölümde karşına çıkacak engellere karşı takınman gereken tavrı da konuştuğumuza göre, şimdi sine hedefine ulaştıracak planı konuşabiliriz.
Kişisel Başarının İpuçları Bölüm 2: Engellere Karşı Tavrın
Pek çok insan gerçekleştirmek üzereyken vazgeçer. Ancak karşılaştığın bir engelin, sonuncusu olmadığını asla bilemezsin. Chuck Norris
Merhaba, ben Barış Ege ve bugün 29 Eylül 2021 Çarşamba, saat tam …..
Eğer Kişisel Başarının İp Uçları serisinin ilk bölümünü dinlediysen, başarının ilk adımının ne istediğini yani amaç ve hedefini belirlemeyi konuştuk. Bunların ne kadar önemli olduğunu ve adımları birer birer konuştuk.
Şimdi ise hedeflerin belli olduğuna göre yola çıktığında neler ile karşılaşacağını konuşacağız. Elbette yeni bir hayatı inşa etmek için yola çıktığında karşına engeller çıkacak. Burada önemli olan senin buna nasıl yaklaştığındır….
Yeni bir podcast serisine başlıyoruz, Kişisel Başarının İpuçları!
Tabi uzun bir seri olacak çünkü başarı denilince konuşulacak çok şey var.
Serinin bu ilk bölümünde, en önemli konuyu konuşacağız.
Başarı denilince en önemli konu nedir sence?
Bir üstat demişti ki: Başarı hedeflere ulaşmaktır, gerisi onun üzerine söylenmiş sözleden ibarettir. Önce ne istediğini bilmelisin. Aksi takdirde oradan oraya savrulan biri olmaktan öteye gidemezsin.
“Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız vardığınız yerin önemi yoktur.” Peter F. Drucker
Bugün bunları konuşacağız. Bu arada seri boyunca birçok kitaptan alıntı yapacağım ve bunu yaparken…
Hayat Enerjisi-Duygusal Dayanıklılık-Meditasyon
Hayat enerjimiz sabit midir, yoksa onu yükseltebilir miyiz? Enerjisi yüksek insanlar kimlerdir? Neleri farklı yaparlar? Anlamlı bir hayat nasıl yaşanır? Görkemli hayatlar yaşamış insanlar neleri farklı yaptılar? Duygularımızı yönetebilir miyiz? Duygusal dayanıklılığı yüksek insanlar neler yapıyorlar? Nasıl bu seviyelere ulaşılabilir? Meditasyon ile neler mümkün? Tüm bunları ve daha fazlasını İlseven Akademi için verdiğim “Hayat Enerjisi-Duyguları Yönetme ve Duygusal Dayanıklılık” eğitiminde anlattım. Senin için paylaşıyorum. Senin hayat amacına, senin anlamlı bir hayatı inşa etmene, senin kendin ile tanışmana 🙂
Podcast: Yokluk, Varlıktan Daha Görkemlidir!
Her şeyin yokluğunu çekmeli insan… Yokluk varlıktan daha kıymetli ve daha görkemlidir”
Cemil Meriç, bu sözü ile ne anlatmak istiyor acaba?
Yokluk, neden varlıktan daha görkemli olsun?
Gerçek şu ki, biz sahip olduğumuz şeylerin değerini yeterince bilmiyoruz. Uzak oldukları vakit, daha iyi anlıyor ve kavuşmak için iştiyak duyuyoruz. Yani şiddetli bir istek…
“Mutsuzluğu tatmadan, hep mutlu olmak istersin. Oysa nelerin seni mutsuz ettiğini bilmeden, nelerle mutlu olacağını bilemezsin.” Sigmund Freud
Bu şiddetli istek, aslında bize sair zamanlarda farkında olmadığımız çok önemli iki şeyi hatırlatıyor; Birincisi şu anda uzakta olanın değerini anlamamızı sağlıyor. Ki bu bir insan olabilir, yapmaktan hoşlandığımız her hangi bir şey olabilir…
Hedeflere Ulaşmak!
İnsanlar başarılı olmak ister ama olamaz. Hedefler koyar ama ulaşamaz… Neden? Çünkü istemek, ya da hedef koymak yeterli değildir. Hedefinin nitelikleri ve bunun senin için ne anlam ifade ettiği de çok önemlidir. Ayrıca hedefini koyduktan sonra, buna ulaşman için doğru bir yol haritanın olup olmaması, bunun başarılı insanların izledikleri yola benzeyip benzememesi de çok önemlidir. Tabi bir de hedefine ulaşmak için ihtiyacın olan öz disiplin var 🙂 Bu unsurları bir araya getirdiğinde, başarılı olmaman ve hedeflerine ulaşmaman için hiçbir sebep yoktur. Tüm bunları ve daha fazlasını, İlseven Akademi için verdiğim “Hedef Belirleme ve Hedeflere Ulaşma” konulu eğitimde anlattım. Faydalı olması dileğiyle buraya bırakıyorum. Senin başarına, senin hedeflerine ulaşmana 🙂
Podcast: Kendini Bulmak İçin Önce Kaybolman Lazım
Hayatının En Önemli Sorusu
Sıklıkla tekrarladığın her şey, gerçekliğin olur. O yüzden neler söylediğine dikkat et çünkü bilinçaltın sorgulamadan kabul eder. Hep yanlış anladığımız olay; bir şeyi söylemek için olması beklemek zorunda olduğumuzu düşünmektir. Ancak bunun doğrusu şöyledir; söyle, hisset ve ol… Çünkü hayatımızın %95’ini bilinçaltımız yönetir ve doğruyu, yanlışı, hayali, gerçeği ayırt edemez. Madem ne söylersek kabul ediyor, o halde neden istemediklerimizi söyleyelim ki. 😉
Podcast: Acı Çekiyor Olmanın Nedeni…