Sevgili dost, bugün sana sabahı kazanmanın öneminden ve en iyilerin sabah rutinlerinden bahsedeceğim. Aslında diyebilirim ki, hayatını çok daha iyi bir noktaya getirmenin yollarından bahsedeceğim. Bu sana iddialı gelmiş olabilir, hatta belki şöyle düşünebilirsin; “Sabah rutinleri edinerek mi hayatımı değiştireceğim?” Cevabım tek kelimeyle evet… Tüm kazananların bildiği bir şey varsa o da şudur; “Sabahı kazanırsan, günü kazanırsın” Büyük işler başaran hemen herkesin hayatında sabah rutinleri en önemli konuların başında gelir.
Dürüst olmak gerekirse, birkaç yıl öncesine kadar hayatımdan pek memnun değildim. Birçok insanın özendiği bir işim vardı ancak ben daha fazlasını istiyor ve bu istediklerimi de “Özgürlük” olarak tanımlıyordum. Özgürlüğün benim için karşılığı ise istemediğim hiçbir şeyi yapmamaktı. Bunun için her şeyden önce finansal bir güce ihtiyacım vardı çünkü benim aradığım özgürlük, çalışmasam bile kazanabilecek bir güce sahip olmaktı. Bugün bunu elde edebilmişsem, en önemli sebebi sabah rutinleridir. Ama az önce bahsettiğim gibi, bu sadece benim için değil, tüm kazananlar için böyledir.
Bir bilge diyordu ki; “Sabah 8’den önce neler yaptığının sonucu, hayatını batırmak ya da güzelleştirmektir.” Neticede güne başlama şeklin, günün geri kalanının nasıl olacağını belirler. Günler de bir araya geldiğinde; haftaları, ayları, yılları ve dahi ömrünü oluşturur. İşte bu sebeple başarılı hayatlar inşa edenler, yani kazananlar, mutlaka kendilerine sabah rutinleri edinmiştir. Her birinin bu konudaki alışkanlıkları farklıdır belki ancka değişmeyen iki şey vardır; güne erken ve kendilerini iyi hissettirecek şeyler ile başlamak. Birazdan, sana en iyilerin sabah rutinlerinden örnekler vereceğim, bunlar arasından kendine en uygun olanları seçebilirsin.

“Sabah bir saatini kaybedersen, bütün gününü onu aramak için harcayacaksın.” –
Richard Whately
Evet, güçlü bir sabah rutinine sahip olmak çok önemli çünkü güne doğru başlamazsan, negatif momentumu tersine çevirmekte zorlanırsın. Doğru bir şekilde başlamazsan motivasyonunu, kendine olan güvenini ve gücünü yukarılara taşıyamazsın. Bu da zihinsel ve fiziksel olarak düşük bir enerji ile gününü geçirmene ve muhtemelen sonra pişman olacağın kararlar almana sebep olabilir. Dahası, bu olumsuz bir döngüdür ve sürekli seni geride tutar.
“Yatağa tatmin olmuş bir halde girmek istiyorsan, azimle uyanmalısın.”
George Lorimer
Sevgili dost, azimle uyanmanın yolu, güne nasıl başlayacağını tasarlamaktan geçer. Sabah rutinlerinle kuracağın ilişki, önceliklerin ve seni olumlu anlamda nelerin tetikleyeceğini bilmen çok önemlidir. Güne iyi ve enerjik başlamak, günün geri kalanını da “Hayatımın kontrolü bende” hissiyle planlamayı getirir. Bilmelisin ki kontrol hissi paha biçilemez bir histir ve tüm kazananlarda bulunur. Bu alışkanlığı edinecek olursan, kısa süre içinde hayatının farklı bir noktaya gitmeye başladığını, daha üretken olduğunu ve bunun bir pozitif momentum döngüsü yarattığını görürsün. Şimdi gel, en iyilerin rutinlerine bakarak nasıl ilham alacağına ve önce sabahlarını, sonra da tüm hayatını iyi alışkanlıklar ile nasıl değiştireceğine bir bakalım.
“Önce biz alışkanlıklarımızı oluştururuz, sonrada alışkanlıklarımız bizi oluşturur.”
John Dryden

Jack Dorsey
Benim en çok ilham aldığım kişilerden biri olan Twitter’ın kurucu ortağı Jack Dorsey, Product Hunt ile gerçekleştirdiği bir söyleşi sırasında sabah rutinini şöyle açıklamıştı: “5’te kalkıyorum, 30 dakika meditasyon ve 7 dakika egzersiz yapıyorum, sonra 3 dakikada kahve yapıyorum. Hemen ardından şirketlerimde olan biteni öğreniyorum. Aslına bakarsanız çoğu zaman rutinime bağlı kalmaya çalışıyorum, yani hemen hemen her gün aynı şeyleri yapıyorum. Böylelikle hayatıma belli bir düzen getiriyorum ve kafam rahat olduğundan başıma sıra dışı bir şey geldiğinde bile mantıklı kararlar verebiliyorum. Perdeleri kapatıyorum ve genellikle gece 11’den sabah 5’e kadar uyuyorum. Uyumadan önce perdelerimi mutlaka kapatıyorum. Tabii meditasyon ve egzersiz de rutinimden hiç eksik olmuyor.”

Richard Branson
Sabahları erken uyanarak yapılacak işler için ayrılan vaktinin daha nitelikli kılınabileceğini savunan Branson, sabah 5.00’te uyandıktan sonra aklını boşaltmak için önce meditasyon yapıyor. Ardından pozitif bir mod yakalayabilmek için ailesiyle vakit geçiriyor. Sabah rutinini bunlarla da bitirmiyor, motivasyon ve ilham kıvılcımları yakalamak için Bill Gates, Howard Schultz gibi insanların başarı hikayelerini okuyor.

Scott Adams
Dünyaca ünlü Dilbert Çizgi Romanlarının yaratıcısı Karikatürist Adams, dört saatten fazla uyumayı vakit kaybı olarak değerlendirirken saat 05.00 gibi uyanıyor. Her sabah mutlaka kahve ve protein barını tüketiyor. Bu ikili eşliğinde yaratıcılığını tetikleyen haberleri okumayı , videolar izlemeyi seviyor. Modunu düşüreceğinden endişelendiği için sabahları politik haberleri okumaktan kaçınıyor.

Kara Goldin
Hint Water’ın CEO’su Goldin için de sabah rutinleri çok ama çok önemli. Kara Goldin, 05.30’da güne başlıyor ve maillerini kontrol edip aciliyeti olanları belirliyor. Zaman yönetimine çok önem veren başarılı iş insanı gün içindeki 12 saate dair yapılacakları ajandası üzerinden öncelik sırasına göre belirliyor. Daha sonra içtiği double lattesinin ardından zihnen dengelenmiş ve temizlenmiş hissedebilmek için tercihen bol oksijenli alanlarda daha çok kır kesimlerinde mutlaka yürüyüşe çıkıyor.

Bill Gates
Çok uzun yıllar boyunca “Dünyanın En Zengin İnsanı” ünvanını elinde bulunduran Microsoft kurucusu Bill Gates her gün 7 saat uyumayı ihmal etmiyor. Güne hareket katarak başlamayı tercih eden Gates, her sabah koşu bandında 1 saat kadar koşuyor. Gazetelerini okuyup haberlere göz attıktan sonra günlük iş planını yapıyor…

Arianna Huffington
Sırada çok başarılı başka bir kadın var. Huffington, The Huffington Post’un kurucu ortağı, Thrive Global’ın kurucusu ve CEO’su. Ayrıca yayımlanmış tam on beş kitabı var. Tüm bunları nasıl başardığı ise sabah rutinlerinde saklı. İyi ve yeterli uyku konusunda adeta takıntılı olan Huffington, 7 saatlik uykusu başlamadan önce tüm elektronik cihazlarını kapatarak odasının dışında tutuyor. Sabah en geç 06:30’da güne başlıyor ve ilk iş olarak 30 dakika meditasyon yapıyor.

Sergey Brin
İnternetin seyrini değiştiren Google’ın iki kurucusundan biri olan Sergey Brin, egzersiz yapmayı çok seviyor. Buna bağlı olarak her sabah mutlaka spor yaparak güne başlarken, ardından Parkinson hastalığından korunmak için 2 bardak yeşil çay içiyor. Vazgeçmediği başka bir alışkanlık ise yoga…

Oprah Winfrey
İşte en sevdiklerimden biri daha. Hayata sıfırdan değil, eksilerden başlayan ancak zirveye çıkmayı başaran, bunu yaparken de ilham verici bir hikâye yazan Winfrey için de vazgeçilmez sabah rutinleri var. Güne diğer kazananlar gibi erkenden başlıyor ve yarım saatlik meditasyonun ardından koşu bandında spor yapıyor. Gününü planlayıp işe gitmeden önce mutlaka sağlam bir kahvaltı yapıyor.

Steve Jobs
Onun hakkında çok şey söylemeye gerek yok, hepimiz Jobs’un dünyayı deiştirenlerden biri olduğunu biliyoruz. Şöyle diyordu: “Son 33 yıldır, her sabah aynada kendime bakarken sordum: “Eğer bugün hayatımın son günü olsaydı, yine de gün içerisinde yapmakta olacağım şeyi yapar mıydım? Ve ne zaman cevabım uzun bir süre boyunca “hayır” olursa, bir şeyi değiştirmem gerektiğini anlarım.”
Steve Jobs, her sabah ayna karşısında kendisine yönelttiği soruya nadiren “hayır” cevabı verdiğinden bahsetmişti. Tam bir sabah insanıydı ve 06:00’da uyanıyordu İşe gitmeden önce maillerini evde kontrol edip, kalan vakitte de ailesiyle kahvaltı yapıyordu. Pazartesi sabahları toplantı yaparak yeni çıkan ürünleri ve gelişmek için neler yapabileceklerini ekip arkadaşlarıyla paylaşıyordu.

Anthony Robbins
Benim için çok özel biri ile bitireceğim. Kendi yolculuğumda en çok ilham aldığım, idolüm, kutup yıldızım Anthony Robbins… O’nun her güne başlarken asla taviz vermediği 4 alışkanlığı var:
- 5 dakika boyunca sevdiği bir müzik eşliğinde canlanma hareketleri yapıyor. Robbins, bana da çok ilham olan bu konuya hemen her seminerinde, kitabında ve söyleşilerinde değinmeden geçmiyor… Duyguların yani nasıl hissettiğimizin hayatımız üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu dile getiren Anthony Robbins, hareketin etkisinin altını çiziyor. Yani doğru hareket edersen, gerektiği gibi hissedersin. Çünkü duygular hareket ile gelir, ne kadar hareketliysen duygularını o kadar yukarı taşırsın. Neticede durağanlık, dağınık ve negatif duyguları, kaygı, endişe ve bıkkınlığı, getirir. Tabi bu 5 dakikayla sınırlı kalmak zorunda değil, vakit problemin yoksa bunu 15-30 dakikaya çıkarabilir ve bu süre içinde güzel bir müzik yahut motivasyonel bir video/podcast dinleyebilirsin.
- Robbins, sonraki 3-5 dakika boyunca nelere şükrettiğini düşünerek geçiriyor. Bunu yaparken tüm duyguları ile odaklanıp, minnettar olduğu şeyleri anımsıyor, kimi zaman bunları yüksek ses ile söylüyor. Bunu mutlaka yapmalısın çünkü şükrettiğin şeylere ne kadar odaklanırsan o kadar pozitif hisseder ve kendine de benzerlerini çekmeye devam edersin. Anthony Robbins’in video yahut seminerlerini izlediysen, bitmez tükenmez enerjisine şahit olmuşsundur. Hayatımda onun kadar akıcı, seri ve enerjik konuşan birini daha görmedim. Şimdi onun neden böyle olduğunu anlıyorsun değil mi?
- Sonrasında yine birkaç dakikalık dua ile devam ediyor Robbins. Bunu yaparken de kendisi için değil, daha çok sevdikleri kişiler adına dua ediyor. Dinimizde de teşvik edilen bir konudur. En azından kendin kadar başkaları için de dua etmek… Dene ve ne kadar müthiş hissettiğini gör 😊
- Son olarak o gün için gerçekten önemli ve öncelikli olan 3 hedefine odaklanıyor Anthony Robbins. Bunu yaparken, o hedeflerini gerçekleştirdiği anları görselleştiriyor, yani daha yapmadan önce zihninde yaşıyor. Onlarla duygusal bir bağlantı kuruyor.
Sevgili dost, daha bahsedilecek çok kişi vardır eminim ve belki bunu bir seriye dönüştürüp devamında başkalarından da bahsederim. Ancak seninde gördüğün gibi önemli olan şu ki, en başarılı insanların vazgeçmediği birkaç alışkanlık öne çıkıyor:
-Erken kalkmak
-Meditasyon
-Egzersiz
-Kahvaltı
-Şükür
-İç konuşmalar
-Planlama
Senin sabah rutinlerine, senin güne iyi başlamana ve senin hayatını değiştirmene.
Sevgiyle kal 😊