Verimlilik denildiğinde aklına ne geliyor? Zamanını yönetmek, enerjini daha iyi kullanmak, yapılacaklar listenin tozunu attırmak? Bunların hepsi söylenebilir elbette ancak verimlilik sadece bu saydıklarımdan ibaret değildir. Hayatını yönetmek, kontrolü ele almak, maddi kaynaklarını da iyi kullanmak, hatta onları artırmaktır. İşte bugün sana bundan, yani verimliliğini nasıl artıracağından ve çok daha iyi bir geleceği nasıl yaratacağından bahsedeceğim.
Şimdi sana ^”Warren Buffett’ı nasıl bilirsin?” Diye soracak olsam eminim söyleyecek çok şey bulursun. Bazılarımız onu akrabalarından bile daha iyi tanıyor. Nasıl tanımayalım ki? Yatırım, zenginlik, servet ve başarı üzerine herhangi bir yazı, video, hatta kitap varsa içinde bir şekilde Buffett’dan bahsedilir. Bu da gayet normal aslında, adam yaklaşık 100 milyar dolarlık bir servete sahip ve gelmiş geçmiş en iyi yatırımcılardan biri olarak kabul ediliyor.
Her başarılı insanın başarılarını açıklayacak bir düşünce tarzı, yöntemi, rutinleri yani alışkanlıkları vardır elbette. Warren Buffett’a baktığımızda, diğer kazananlar gibi onun da çok çalıştığını, derinlemesine prensiplere sahip olduğunu, çok okuduğunu hatta okumaya zamanının büyük bir kısmını ayırdığını görebiliyoruz. Ancak tüm bunlarla birlikte Warren amcanın fark yarattığı ve yaklaşık elli yıldır uyguladığı kendine has özel bir yöntemi var. 25/5 yöntemi…

Peki nedir 25/5 Yöntemi?
Buffett’ın özel uçağının pilotu Mike Flint, bir gün fırsatını bulup onunla sohbet ettiği sırada, kendisine başarısının altında yatan sırrı soruyor. Buffett, ona bunu anlatacağına bilgece bir yaklaşımla eline bir kalem ile kağıt almasını söylüyor. Ardından, gelecek 5 yıl içinde neler başarmak istediğini soruyor. Flint konuşmaya başlayınca, ulaşmak istediği 25 hedefi belirleyip yazmasını istiyor. Deneyimli pilot, bunun üzerine biraz düşünüp bunları yazmak için birkaç gün süre istiyor. Ve elinde başarmak istediklerinin yazılı olduğu 25 maddelik liste ile birkaç gün sonra patronunun karşısına çıkıyor. Burada Buffett, Flint’ten en çok istediği 5 maddeyi seçmesini istiyor.
Flint hayli zorlanıyor bunu yapmakta çünkü yazdıklarının hepsini de başarmak istiyor. Burada araya girmek istiyorum zira çalışmanın en önemli kısmı işte burası. En önemli kısmı olmasının sebebi ise birçoğumuzun burada kaybediyor olması. Hepimiz hem günlük hem de uzun vadeli işlerimizi önem ve öncelik sırasına koyamadığımız için vaktimizi, enerjimizi ve paramızı doğru kullanamıyoruz. Bu da potansiyelimizin çok altında kalmamıza sebep oluyor. İşte farkı yaratan unsur burada, neticede dünyanın en zengin ve başarılı iş adamlarından birinin başarı sırrından bahsediyoruz değil mi?
Birçok şeyi yanlış yapmadığınız sürece çok az şeyi doğru yapmanız yeterlidir.
Warren Buffett
Konuya dönecek olursam, Flint bir kez daha patronundan birkaç gün izin istiyor ve sonra listesinin içinden ulaşmayı en çok istediği 5 maddeyi seçerek geri geliyor. Buffett, çalışmayı inceledikten sonra pilotuna şöyle soruyor: “Kalan 20 hedefini ne yapacaksın?” Flint bu soruya şöyle cevap veriyor: “Daha önemli oldukları için seçtiğim bu 5 maddeye odaklanacağım, arası sıra diğer 20 hedefimin üzerinde çalışacağım.”
Warren Buffett ise sert bir tepki göstererek bunu asla yapmamasını söyledikten sonra ona en önemli sırrı söylüyor: “Şimde yapman gereken tek şey belirlediğin en önemli 5 hedefin için çalışmak. Diğer 20 hedefine asla bakmayacak, zamanını ve enerjini onlara ayırmayacaksın. Senin için öncelikli olan bu 5 hedefini gerçekleştirmediğin sürece kalan 20 hedefine hiç bakmayacaksın bile…”

İşte Buffett’ın başarı formülü… Yatırım mı yapacak? 25 şirket belirliyor ve sonra içlerinden kendi kriterlerine en çok uyan 5 tanesini seçip onlara yatırıyor parasını. Kitap mı okuyacak? Aynı yöntemi uyguluyor. Zamanını mı dizayn edecek? Aynı yöntemi uyguluyor. Özetleyecek olursam; daha fazlasını yapmak için birçok şey ile uğraşmak yerine hakkını vererek, odaklanarak daha azını gerçekleştirmek. Pareto İlkesi yahut diğer adıyla 80/20 kuralı gibi. Bu ilke bize şunu söylüyor; zamanının %20’sinde yaptıkların, sonuçlarının %80’ini oluştrur. Enerjinin %20’sini verdiğin işler, sonuçlarının %80’ine denk gelir. Bir şirkette çalışanların %20’si, o şirketin ürettiği iş ve cironun %80’ini üstlenir. Ürünlerin de müşterilerin de %20’si cironun %80’ini karşılar. Bu kural hayatın hemen her yerinde geçerlidir ve asla değişmez.
Günlük artış değil, azalış önemlidir. Önemsiz olanları azaltın.
Bruce Lee
Bugünkü konunun özelinde şöyle toparlayabiliriz; eylemlerinin %20’si, sonuçlarının %80’ini oluşturur. Yani en iyi sonuçları ürettiğin eylemlerini tespit edip onlara daha fazla zaman ve enerji harcayacak olursan, elde ettiğin her şeyi artırabilirsin. Başarılı girişimcilerin hep sadık kaldığı felsefe kısaca şunu söyler: “Az çoktan fazladır.” O halde yapman gereken şey, daha iyi bir hayatı inşa etmeni sağlayacak o azı, yahut azınlığı bulmaktır. Yani senin için çoğu elde etmeni sağlayacak ‘az’ nedir? Bunu genelden özele doğru uygulamalısın. Önce, aynen Buffett’ın pilotu Flint’e yaptırdığı gibi uzun vadeli hedeflerin için bunu hemen şimdi yapmalısın.
25/5 Yöntemini Uygulamak
- Başarmak istediğin 25 şeyi bir kağıda yaz
- En önemli 5 hedefini seç
- Bu 5 hedef içinden de en önemliden başlayarak bir sıralama yap. Ve bu öncelik sırasına göre çalışmaya başla
- Sonra hayatının her alanında bu prensibi uygula…
- Seni en çok mutlu eden şeyler, en sevdiğin insanlar, en çok para kazandığın mecralar vs vs
En önemli kuralı sakın unutma! Listendeki öncelik sırasını bozmayacaksın. Günlük işler yahut orta ve uzun vadeli hedeflerin olsun fark etmez. Hep sıralamaya göre hareket etmelisin. Eğer bu prensibi hayatına entegre edersen, sonuçlarının kısa süre içinde değiştiğini ve hayatının kontrolünü eline aldığını göreceksin. Senin önceliklerine, senin hedeflerine, senin başarına.
Sevgiyle kal 😊
biz insanlarda genelde şu vardır hemen her işimi yapayımda bir an evvel bütün işlerim bitsin düşüncesindedir insanlar.
fakat bu fikirlerinin yanlış olduğunuda bir türlü kabul etmek istemezler.
gerçektende en çok yapmak istediğin işler üzerinde durman gerekmektedir.
diğerlerini de planına dahil etmeye kalktığın takdirde boşuna vakit harcamış olur israfa yönelirsin.
Evet bizim başarılı olma ve hedefine ulaşma için plan yaparak hedeflere odaklanmak suretiyle çalışmamız gerekir. Ama biz hedefleri aynı zamanda gerçekleştirmek gibi bir yanlış içine giriyoruz. Ve daha sonra hedefleri gerçekleştiremiyoruz.