Barış Ege – Profesyonel Koç, Yazar, NLP ve Bilinçaltı Uzmanı

logo

Verimliliğin Yüz Yıllık Formülü

Başarılı ve üretken insanları diğer insanlardan ayıran nedir sence? Evet, haklısın birçok şey söylenebilir ancak en önemli özelliklerinden biri, odaklanma becerileridir. Bu arada ne iş yaptıkları da hiç fark etmez… Milyar dolarlık ciroları yöneten bir CEO, yahut sanatçı, sporcu, bilim adamı, girişimci, yazar. Hepsinin ortak özelliklerinden biri, yaptıkları şeyin önemini kavrayıp odaklanabilmek. Peki bunu nasıl yapıyorlar? Bu konuyu birkaç bölümde ele alacağım ancak bugün  uygulaması çok basit olmakla birlikte sonuçları ciddi anlamda değiştiren Ivy Lee Metodu üzerine konuşacağız. Çayın/kahven hazırsa hadi başlayalım 😊

Ivy Lee metodu aslında yüz yılı aşkın bir süredir var olan bir metod ancak kıymetini bilenler tarafından halen kullanılıyor. Çünkü üretkenliği artırma konusunda hem çok etkili hem de çok kolay. 

Öncelikle bu metodun nasıl ortaya çıktığından kısaca bahsetmeme izin ver. Amerika’nın çelik ve gemi üreticilerinden Bethlehem Steel Corporation’ın başkanı ve dünyanın gelmiş geçmiş en zengin adamlarından biri olarak kabul edilen Charles Schwab, ekibinin üretkenliğini arttırmanın en iyi yolunu bulmaya çalışırken Ivy Lee’ye ulaşıyor. Çünkü Lee, o dönemler üretkenlik denilince akla ilk gelen isimlerden biri.

Schwab, birçok sektörde büyük şirketlere hatta hükümetlere danışmanlık yapan, reklam uzmanı ve halkla ilişkilerin kurucusu kabul edilen Lee’den yadım ister. Schwab,  “Bana daha fazla işi halletmenin bir yolunu göster.” Diyerek söze başlayınca Lee, duraksamadan şöyle cevap verir: “Yöneticilerinizin her biriyle bana 15 dakika verin.”

Schwab, “Yardımın bana ne kadara mal olacak?” diye sorunca Lee bir kez daha farkını gösterir: “Şimdilik hiçbir şeye… Eğer yöntemimin işe yaradığını görürsen bundan üç ay sonra senin için değerli olduğunu düşündüğün miktarda bir çek yazıp gönderirsin.”

Sonra onlara basit formülünü verir… İşte Ivy Lee Metodu

1. Her iş gününün sonunda, ertesi gün gerçekleştirmeniz gereken en önemli 6 işi yazın. Yazacağınız görev ve sorumluluklar, altıdan fazla olmasın

2. Bu altı işi çok dikkatli bir şekilde, önceliklerine göre sıralayın.

3. Ertesi gün işe başladığınızda yalnızca ilk işinize konsantre olun. İkinci işe geçmeden önce geçmeden önce ilk görev bittiğinden ve mola verdiğinizden emin olun.

4. Sırasıyla diğer maddelere de aynı şekilde yaklaşın. Günün sonunda eğer bitirilememiş bir görev/görevler varsa, onları mutlaka bir sonraki gün için altı görevden oluşan yeni listeye nakledin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR  Değişime Direnmek Ya Da İzin Vermek

5. Her gün bu yöntem ile çalışmaya devam edin.

Evet, hepsi bu kadardı. Belki şimdi şöyle diyorsun; “Bu kadar basit bir şey nasıl bu kadar etkili olabilir ki ?” Elbette ilk başta Charles Schwab ve Bethlehem Steel’deki yönetici ekibi de aynen öyle düşündü. Ancak üç ay sonra Schwab, şirketinin tüm birimlerinde artan verimlilikten ötürü bu yöntemden o kadar memnun kalmıştı kio dönem için bir servet sayılabilecek bir rakamı, yani 25.000 doları hiç düşünmeden Ivy Lee’ye takdim etti.

Neden mi bu kadar etkili? Öncelikle birçok insanın yahut kurumun düştüğü yanılgıyı ortadan kaldırıyor. Onlar bence şöyle:

  1. Yapılacaklar listesini gereksiz yahut bitmeyecek kadar işlerle doldurmak
  2. İşler bitmediği için günün sonunda mesailerin uzaması yahut yetersizlik hissiyatı
  3. Bu kötü duyguların ertesi gün işe başlarken de kişi/kişilerin üzerinde etkili olması
  4. Güne başlarken tüm sorumluluğunun 6 görevi tamamlamak olduğunu bilerek “Ne kadar zor olabilir ki?” psikolojisi ile özgüven ve enerjinin yüksek olması
  5. Bir iş bitmeden asla başka bir işe başlamayarak her işe önem verme bilinci
  6. Başarılı ve başarısız insanları, yahut profesyoneller ile amatörleri ayıran öncelikli işin ne olduğunun belirlenmesi
  7. Molaların da en az iş kadar önemseniyor olması
  8. Bugün listedeki tüm görevlerin üzerini çizdiğinde müthiş bir özgüven ve huzurun getirdiği gücün ertesi gün yeni işlere başlarken “Yapabilirim” duygusunu sağlaması
  9. Tüm bunların kısa süre içinde pozitif momentum döngüsünü hayatına yayma şansı tanıması.

Hemen şimdi kendine bir zaman tayin ederek, asla dışına çıkmadan bu yöntemi denemeye başlayabilirsin. Döneminin en büyük kuruluşlarından birinin bütün verimliliğini artıran, metod sahibine çok büyük bir kazanç ve ün sağlayan bu yöntemden kendini mahrum etme lütfen. Senin verimliliğine, senin başarına.

Sevgiyle kal 😊

Barış Ege

Merhaba 🙂
Kendine inanman, daha mutlu, başarılı ve refah içinde hissetmen için

Seni üceretsiz e-bülten ailemize katılmaya davet ediyoruz

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

One comment

Görüşlerini Paylaşmak İster Misin?

Barış Ege - Profesyonel Koç, Yazar, NLP ve Bilinçaltı Uzmanı sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et