Barış Ege – Profesyonel Koç, Yazar, NLP ve Bilinçaltı Uzmanı

Karınca Felsefesi

Bugün seninle Jim Rohn’dan dinlediğim çok ama çok güzel bir hikâyeyi paylaşmak istiyorum. Jim Rohn, benim için çok özeldir. Bugün kişisel gelişim ve motivasyon denilince aklına gelen (son 50 yıl diyelim en azından) hemen herkes, onun tedrisatından geçmiş ya da etkilenmiştir. Bunların arasında, bana göre bu dönemin en başarılı motivasyon konuşmacısı ve yazarı Anthony Robbins ve Herbalife’ın kurucusu Mark R. Hughes’i de saymak mümkün…

Bir markette stok memuru olarak başladığı kariyerini zirvede tamamlayan, 2009 yılında vefat ettiğinde kişisel gelişim, verimlilik ve motivasyon üzerine dev bir miras bırakan Jim Rohn, bir konuşmasında ‘Karınca Felsefesi’ üzerine şunları anlatıyor.

Antik bir hikâyeye göre herkes karıncalar üzerine çalışmalıymış, özellikle de tembel insanlar. Karınca felsefesini, size anlatayım. Kısa bir hikâye:

1) Karıncalar Asla Pes Etmezler: “Onlar bir yere gitmeye çalışırken onları durdurmaya çalışırsınız, fakat başka bir yol bulurlar. Engelin üzerinden tırmanırlar. Etrafından geçerler, başka bir yol bulurlar ancak asla pes etmez, vazgeçmezler. Bu bize ne anlatıyor? Seni gitmek istediğin yere götürecek yeni yollar aramayı sakın bırakma…”

Buraya şunu eklemeliyim, John Maxwel’in Kazanan Tutum kitabında okumuştum, şöyle anlatıyordu:

“14. yüzyılda güneybatı Asya’da İmparator Timurlenk’in ordusu güçlü bir düşman ordusu tarafından bozguna uğratılmıştı. Düşman askerleri bölgeyi tararken Timur terk edilmiş bir ahırda yatarak saklandı.

Orada her şeyden vazgeçmiş ve umutları sönmüş olarak öylece yatarken, bir mısır tanesini dik bir duvara taşımaya çalışan karıncayı gördü. Mısır tanesi karıncanın kendisinden daha büyüktü.  Timur, karıncanın o taneyi altmış dokuz kez taşımaya çalıştığını saydı. Altmış dokuz kez geri düştü. Yetmişinci denemesinde, mısırı duvarın üzerine çıkarabildi. Timur birden yerinden fırladı. O da sonunda kazanabilir, zafere ulaşabilirdi. Elbette ordusunu yeniden düzenleyerek ve düşmanı kovarak bunu başardı.”

2) Karıncalar Yaz Boyuna Kışı Dünüşür: “Bu önemli bir felsefe: yaz boyunca yazı düşünecek kadar naif olmamalısın. Çok güzel değil mi? Ancak bir şey çok güzelken onun güzelliğini düşünemezsin. Size naif derim. Antik hikâyeye şunu der: Evini yazın kumla inşa etme! Neden? Çünkü yazın evini kumla yapmak kolaydır. Ancak bunun gözünü boyamasına izin vermemelisin. Karıncalar zekidir, yaz boyunca kışı düşünürler. Yazın fırtınalı günleri düşünmelisin. Zorlukları düşünmelisin. Kumun ve güneşin tadına varırken, kışı da düşünmelisin. Çünkü kış, yazdan daha zor olacak. Hazırlanmalısın, kazanmak istiyorsan mutlaka hazırlanmalısın…”

“Kazanma istediği önemlidir ama hazırlanma isteği çok daha önemlidir.”  

Pat Riley

Kazananlar, hazırlanmanın önemini bilir. Sahneye çıkmadan önce; maça çıkmadan önce, konuşmadan önce, bir müşteriyle görüşmeden önce, yahut güne başlarken… Yani iyi geçmesini istedikleri herhangi bir iş ya da dönem için mutlaka hazırlanırlar.

OKU  Barış Ege İle Kendini Keşfet

3) Karıncalar Kış Boyunca Yazı Düşünür: “Bu çok önemli. Eminim kış boyunca karıncalar:  “Kış uzun sürmez, yakında buradan çıkacağız” diyorlardır. Ne kadar temiz bir felsefe. Ne kadar iyi bir duruş. İlk sıcak günde karıncalar dışarı çıkar. Soğursa da geri dönerler ama ilk sıcak günde mutlaka dışarı çıkarlar. Çıkmayı sabırsızlıkla beklerler. Ortalama insanlar kurtulmayı bekler. Başarılı insanlar devam etmenin yolunu bulur. Başarılı insanlar kurtulmak istemez. Başarılı insanlar devam etmenin yolunu bulur. Bu sayede hayatı değişmeye başlar. Aktivite ve aksiyonlarla.”

Neticede hiçbir zorluk, sonsuza kadar sürmez. Mutlaka geçer, işte bu bilinçle yaşayacak olursan, asla ümitsizliğe kapılmaz ve en zor anını bile değerlendirirsin.

Gözleri görmeyen bir bilge, kendisinden yaşam ile ilgili bir öğüt vermesini isteyen genç adama şöyle cevap vermişti:

“Delikanlı! Koşarken dağın tepesine bak. Gözlerini dağdan ayırma, kitometrelerin ayaklarının altından eriyip gittiğini hissedeceksin. Çalılıkların, ağaçların, hatta ırmağın üzerinden atlayıp geçtiğini hissedeceksin. Ne zaman hayatın zorlukları ile yüz yüze gelirsen, daima dağın tepesine bakmayı hatırla. Böylece hiçbir mesele ne kadar büyük görünürse görünsün, senin cesaretini kıramaz.”

Jim Rohn’un konu ile ilgili son sözleri şöyle olmuştu: “Karınca felsefesinin son noktasına gelelim. Bir karınca kış hazırlığı için ne kadar şey toplar? Toplayabildiği kadar. Toplayabildiği kadarını toplar…”

OKU  Planlı Olmak

Senin pes etmemene, senin rahat günlerinde rehavete kapılmamana, senin zor günlerin de geçeceğine olan inancını kaybetmemene.

Sevgiyle kal 😊

One comment

  1. Bende karıncaları severim çok azimli hırslı hayvanlar hedefi var.Kışa hazırlık için verdikleri mücadele olağanüstü güzel.
    İlham almak için güzel varlıklar.Kuranı kerimde de adı geçen bu canlılar ezilme pahasına rızkını peşinde mücadele veriyorlar.Taşıdıkları yük bu benden büyük ben bunu taşıyamam demiyorlar.Biz insanlar emek vermeden bir yerlere gelmek istiyor, yorulmadan para kazanmanın derdine düşüyoruz. Bir iş tasarladigimizda birileri sen yapmazsın dedikleri zaman onlara inanırız hiç denemeden vazgeçeriz. Karıncalar gibi çözüm yolları aramayız.
    Nasibinde varsa karıncadan bile alırsın ders nasibinde yoksan bütün cihan önüne serilse sana ters. Hz. Mevlana
    Yani Rabbim bizlere Karıncadan bile ders alabilecek idrak versin.

Görüşlerini Paylaşmak İster Misin?