Barış Ege – Profesyonel Koç, Yazar, NLP ve Bilinçaltı Uzmanı

En Sevdiğim Kitaplardan Alıntılar #4

Son dönemde ‘kitap okumak’ denilince ne yazık ki Instagram’da yanında bir fincan kahve ile birlikte yapılan paylaşımlar geliyor aklımıza 😊 Hele dışarıda yağmur yahut kar yağıyorsa, gönderinin altına yazılacak bir özlü söz de hazırsa gelsin beğeniler…

Halbuki kitap okumak; hayatın vazgeçilmez bir parçası olmalı. Canın sıkılıyor ve “Ne yapsam?” diye mi düşünüyorsun? Hiç tanımadığın yaşamlara, olaylara tanıklık etmek ya da zihnine dünyayı gezdirmek iyi gelmez mi? Can sıkıntısının en faydalı ve en eğlenceli ilacıdır kitap okumak.

Odağımızı dağıtacak bu kadar etken varken, çoğumuzun yeterince kullanmadığı ancak belki de en büyük yetimiz olan hayal gücünü kullanma şansı verir kitap okumak. Çünkü o dünyada, olabilecek şeylerin hiçbir sınırı yoktur.

Kişisel ve iş hayatında başarının sırrı da yine kitap okumaktan geçer aslında. Merak ettiğin ya da uzmanlaşmak istediğin bir konuda okuyacağın kitapların gelişimine nasıl katkıda bulunacağını anlatmak için tanıdığın herhangi bir başarılı insanı incelemen yeter, mutlaka başarısının kitaplarla ilişkili olduğu bir yanı vardır.

Dilini geliştirmek; konuşurken “IIII, şey” gibi takılmalardan kurtulmak için de birebir çözümün adıdır kitap okumak. Benim için kitap okumak; hayatımda asla eksik etmek istemeyeceğim en önemli unsurlardan biridir. Ve yalnızca okumayı değil, okuduklarımı paylaşmayı da çok seviyorum. İşte bunun için “En Sevdiğim kitaplardan Alıntılar” serisinin dördüncü bölümünde, yine çok sevdiğim ve faydalandığım kitaplardan bahsedeceğim. Çayını/kahveni aldıysan, hadi başlayalım.  

Abum Rabum

1) Abum Rabum-İskender Pala

İskender Pala’nın tarzını zaten çok seviyorum ama Abum Rabum’u okuyunca adeta mest oldum. Hatta elimden bırakamayıp, programımı bile biraz aksattım diyebilirim. (Aramızda kalsın) Japonya’dan başlayıp; İstanbul, Kudüs, Urfa ve Adıyaman’da (Nemrut Dağı) devam eden ve hiç bitmeyen müthiş bir aksiyon. MİT, CIA, MOSSAD ve daha birçok gizli örgüt ekseninde nefes kesen bir polisiye. Tarih, coğrafya, din, kültürel değerlerimiz ve onları elimizden almak isteyen birçok karanlık güç… Şimdi bir de ‘Araştırma’ kitabı diyeceğim ve belki abarttığımı düşüneceksin ama hepsini birden içine alan harika bir eser. İlk fırsatta okuman ve henüz yapmadıysan İskender Pala tarzı ile tanışman dileğiyle.

“Bir şeyden kaçacaksınız çocuklar, yılandan, akrepten ,aslandan kaçmayın da, nefsinizden kaçın, içinizdeki hırslardan, kinlerden, öfkelerden kaçın.Nihayet Bu gelincik de, şu akrep de size nefsiniz kadar zarar veremez. Kişi kendisi için neyin daha zararlı olduğunu iyi bilmelidir. Dünyadaki bunca bunalımların, kavga ve dövüşlerin sebebi dosdoğru olamayan kendi nefislerimizdir.”

“Adem’den bu yana bir insanın sesini yükselterek karşısındakine fikrini kabul ettirdiği bir an bile yaşanmamış olmalıydı.”

Hızlı ve Yavaş Düşünme

2)Hızlı ve Yavaş Düşünme – Daniel Kahneman

Hem psikoloji hem de ekonomide önemli bir yeri olan “Beklenti Teorisi” adlı araştırmasını Amos Tversky ile birlikte yaparak Nobel Ödülü sahibi olan Daniel Kahneman’ın yazdığı bu harika kitap, girişimcilerin mutlaka okuması gereken türden. Her gün birçok karar vermek zorunda olan girişimciler, kitabın öğretisi ile bu konuda kendilerine yeni yetenekler edinebilirler. Sadece iş değil, özel hayatımızda da yaptığımız seçimlerin kaynağına inen Kahneman, bu seçimler sırasında yaşadığımız zihinsel hataları ustaca analiz etmiş. Bununla da kalmamış, bu tarz hataların başımıza daha fazla dert olmaması için korunma yollarını da sade bir dille anlatmış. Ayrıca sezgilerine nasıl güvenebileceğin, hızlı değil de yavaş düşünerek nasıl daha iyi sonuçlar alabileceğin konusunda aradığın cevaplar varsa bu kitabı en kısa zamanda okumalısın.   

OKU  Kendini Sevmenin 3 Adımı

“Çok şey bilenler az şey bilenlerden biraz daha iyi tahmin yürütüyorlar.En fazla bilgiye sahip olanlar çoğu zaman daha az güvenilir kişiler.Bunun nedeniyse,daha fazla bilgi edinen kişinin,becerisi konusunda daha fazla yanılsamaya kapılıp,gerçekçi olmayacak kadar kendinden emin birine dönüşmesi.”

“Araştırmalar, dikkat  kontrolünde rol oynayan belirli genleri ortaya çıkardı, ebeveynlik  tekniklerinin de bu yeteneği etkilediğini gösterdi ve çocukların dik­katlerini kontrol etme yetenekleriyle duygularını kontrol etme yete­nekleri arasında yakın bir bağ olduğunu kanıtladı.

Sıfırdan Bire

3) Sıfırdan Bire – Peter Thiel ve Blake Masters

PayPal, Palantir Technologies ve Founders Fund’ın kurucularından Peter Thiel, ile yazar ve konuşmacı Blake Masters’ın birlikte yazdığı bu kitap, her ne kadar teknoloji startuplarına odaklanarak yazılmış olsa da herkesin işine yarayacak türden. Benim çok önem verdiğim ve sıklıkla dile getirdiğim “Bir fikri alıp gerçeğe dönüştürmek” üzerine odaklanan kitap, kendi işini kurmak isteyenlere hem cesaret, hem de çok işe yarayacak fikirler sunuyor. Ayrıca kitabı okurken, sahip olduğun fikirlerini analiz etme şansın da olacak.

“1.Muhendislik Sorusu

Kademeli bir iyileştirme yerine teknolojik bir atılım oluşturabilir misiniz?

2. Zamanlama Sorusu

Bu işe başlamak için doğru zaman şu an mi?

3. Tekel Sorusu

Küçük bir pazarın büyük payı ile mi başlıyorsunuz?

4. İnsan Sorusu Doğru ekibe sahip misiniz?

5. Dağıtım Sorusu

Ürününüzü yalnızca üretecek değil, satacak bir yola da sahip misiniz?

6. Sürdürülebilirlik Sorusu

Pazardaki konumunuz 10 ya da 20 yıl sonra korunabilecek mi?

7. Gizli Soru

Başkalarının görmediği benzersiz bir firsat belirlediniz mi?”

Beş Çember Kitabı

4)Beş Çember Kitabı- Miyamoto Musashi

Bu kitabın dili biraz ağır ama tek kelimeyle bir “Strateji Rehberi” Benim ilgimi çeken kısmı, Japonya’da üst düzey yönetici ve strateji ile ilgilenenlerin baş ucu kitabı olduğunu öğrenmem olmuştu. Yazar, kılıç metaforunu kullanarak, kişinin yaşamda nasıl ilerleyeceğini ve hatta yenilmez olacağını anlatıyor.

Kitabın yazarı Miyamoto Musashi, Japonya’nın en tanınmış savaşçılarından ve “Kılıç Piri” lakabı ile meşhur en mahir kılıç ustalarından biri olarak kabul ediliyor. Kendine has bir stili olan usta savaşçı, girdiği hiçbir düelloda yenilmemiş ve ömrünün son demlerinde inzivaya çekildiği bir mağarada kitabı kaleme alıp, yayımlanması için kardeşine göndermiş. 

OKU  En Sevdiğim Kitaplardan Alıntılar #1

Yaklaşık beş yüz yıl önce yazılmış olmasına rağmen, halen birçok insana yol gösterecek cinsten bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca hedeflerine ulaşmak için bir disipline girmekte zorlanıyorsan, bu kitap senin için harika bir rehber olabilir.  

“”Boşluğun ruhu, hiçbir şeyin olmadığı yerdir. İnsanın bilgisine dahil değildir. Boşluk hiçliktir. Ancak var olan nesneleri bilerek var olmayanları bilebilirsin. İşte bu boşluktur.”

“1. Dürüst düşünceden sapma.

2. Öğrenme, temrindedir.

3. Her sanatla tanış.

4. Bütün mesleklerin Yol’ları öğren.

5. Dünyevi konularda kazançla kayıbı ayırdet.

6. Herşeye ilişkin sezgisel yargı ve anlayışın olsun.

7. Görülemeyen şeyleri algıla.

8. En küçük ayrıntıyı dahi önemse.

9. Yararı olmayan hiçbir şey yapma.”

“Yıllarca çalışman gerekse bile savaşçının ruhuna ulaş. Bugün senin için dünkü benliğinin üzerinde bir zaferdir; yarın ise senden güçsüz insanlara karşı kazandığın zaferin olacaktır.”

İnsanı Tanıma Sanatı

5) İnsanı Tanıma Sanatı-Alfred Adler

Bireysel psikilojinin kurucusu, derinlik psikolojisinin ise Sigmund Freud ve Carl Jung ile birlikte üç kurucusundan biri olan Alfred Adler’in konferanslarından derlenen muhteşem bir eser.

Eğer psikolojiye ve insan davranışlarına ilgi duyuyorsan, bu kitabı mutlaka okumalısın. Kitap, insanlar hakkında başarılı çıkarımlar yapmanın yanı sıra, ne kadar çok insan tipi olduğunu görmeni ve bunlar hakkında da fikir sahibi olmanı sağlayacak. Hatta kitabı okurken zaman zaman kendini terapi alıyormuş gibi de hissedebilirsin.

“Genellikle hiçbir çocuk yoktur ki, gerek gözleri ve kulakları, gerek devinim organlarıyla yaşam karşısına çıkarak, edineceği izlenim ve ele geçireceği olanaklardan kendi dünya görüşünü kurmaya çalışmasın. Dolayısıyla, bir insanı anlamak istiyorsak, onun yaşamla ilişkisini en çok hangi organa dayanarak kurduğunu bilmemiz gerekir. Çünkü ilişkilerin tümü önem taşır bu konuda ve dünya görüşünün oluşumunda, dolayısıyla çocuğun ilerideki gelişiminde rol oynar.”

“Kibirli kişi genelde birtakım başarısızlıkların suçunu kendi üstünden atmaya çalışacaktır. Daima kendisi haklı başkaları haksızdır; oysa yaşamda önemli olan haklı olmak değil, kendi işinde ilerleme kaydetmek ve başkalarının teşvik edilmesine katkıda bulunmaktır.”

“İrade dediğimiz şeyi de tek insanın konumundan kalkarak anlayabiliriz ancak. İstem, yetersizlik duygusundan kendini sıyırıp bir yeterlilik duygusuna ulaşma yolunda ruhta algılanan bir kıpırtıdır. Böyle bir amacı göz önünde bulundurup ona erişme çabasını “istemek” diye nitelendirmekteyiz. Her isteyiş, bir yetersizlik duygusuyla ilgilidir, insanda bir doyum, bir hoşnutluk, bir yeterlilik sağlama eğilim ve dürtüsünün doğmasına yol açar.”

Senin okumana, senin gelişmene, senin değerini bulmana.

Sevgiyle kal 😊

Görüşlerini Paylaşmak İster Misin?