Konu başarı olunca, hepimizin söyleyeceği bir şeyler vardır ancak kimimiz “Nasıl başarılı olurum?” Sorusuna cevap olarak bir tanımlama yaparken, kimimiz “Başarısızlığıma nasıl kılıf bulurum?” Sorusunun cevabını ararcasına bir tanım yapıyor.
O halde başarı ya da başarısızlığı neye göre tanımlamak gerekiyor? Ben, istediğimiz sonuçları almak için o sonuçlara daha önce ulaşmış insanları kopyalamanın her zaman iyi sonuçlar verdiğine inanırım, bunu kendi hayatımda da koçluk yaptığım insanların hayatında da yeterince tecrübe ettim. O yüzden belki de başarının ne olduğunu anlamak için bu duyguyu zirve noktada tatmış insanlardan dinlemek faydalı olacaktır.

1) Jeff Bezos : İşinde Uzmanlaşmaktır
Genç bir annenin oğlu olarak New Mexico’da doğan Bezos, Houston’da annesi ve üvey babası ile birlikte büyüdü. Kolejden sonra farklı işlerde çalıştı ve 30 yaşında Kıdemli Başkan Yardımcısı olduğu işinden internet üzerinde kitap satmak için istifa etti. 1994’te dünyanın en büyük online perakende şirketi olan Amazon’u kurdu ve kendisi bugün dünyanın en zenginleri listesinin başında geliyor. Özellikle bugünün dünyasındaki rekabetçi ortam bir alanda uzmanlık sahibi olanlara büyük avantaj sağlıyor. Sonuçta herkes bir site kurup çevrimiçi şekilde bir şeyler satabilir. Ama bunu hatasız bir şekilde yapabilmek başarıyı getirir.

2) Steve Jobs: Tutkunu kaybetmemek için meraklı olmaktır
Kolej eğitimini yarıda bırakan, kurucu ortağı olduğu Apple’dan kovulan Steve Jobs, kovulma sonrasında kurduğu şirketi NeXT ile hiçbir zaman Apple’daki başarıyı yakalayamamıştı. Sonrasında Apple’da yaşanan krizler Jobs için CEO’luğun yolunu açtı. Steve Jobs’ın istekli ve dikkatli liderliği ile iPod, iPad ve iPhone gibi son derece ikonik ürünler yaratıldı. Felaketin kıyısında olan şirket bir anda dünyaca bilinen en başarılı şirketlerden birine dönüştü.
“Bunu o zamanlar görememiştim ama Apple’dan kovulmak hayatım boyunca başıma gelen en iyi şeylerden biriydi. Başarılı olmaya çalışmanın yükü yeniden başlamış olmanın hafifliğiyle yer değiştirdi ve hayatımın en yaratıcı dönemlerinden birine girmemi sağladı..”
“Eğer işinizdeki detayları anlamazsanız başarısız olursunuz.”

4) Richard Branson : Cesur olup risk almaktır
Virgin Group kurucusu Richard Branson şuan 400’den fazla şirkete sahip. İş hayatına erken yaşta atıldı ve daha 16 yaşındayken “Student” isimli başarılı bir dergi yarattı. Milyarder iş adamı ve Birleşik Krallık’ın en zenginlerinden biri olan Branson sınırları zorlaması ve kutunun dışında düşünmesi ile biliniyor. Başarılı olmak için istisnai birisi olmanıza gerek yok sadece başkalarının yapmaya istekli olmadığı şeyleri yapın.
“Çok fazla insan hayatta başarı gösteremiyor çünkü hayallerine ulaşmak için gerekli olan adımları atmaya korkuyor. Kimileri başarısızlıktan korunmak için korkarken kimileri yapabileceklerinin sınırlı olduğuna inanarak denemiyor bile. Böylece çoğu kişi mevcut duruma takılıp kalıyor. Tüm bu baskılarla büyüyen biri olarak kabullenmek yerine hepsini inkar ettim sınırlarımı zorladım. Böyle yapmasam bugün bulunduğum yerde olamazdım.”

3) Tim Cook: Müşterinin ne istediğine odaklanmaktır
Steve Jobs Apple’da doldurulması çok zor olan bir boşluk bırakmış olsa da Tim Cook bunu aşmayı bildi. Apple, bildiğimiz üzere, kullanıcıya benzersiz bir deneyim kurmak için geliştirdiği ürünleriyle yakalamıştır başarıyı. Tim Cook için başarı da müşteriye odaklanmaktan başka bir şey değil aslında.
“Apple, donanımı, yazılımı ve servis hizmetlerini bir bütün haline getirerek kullanıcıya ‘İşte bu!’ dedirtebilen bir deneyim yaşatan tek şirkettir. Bunları alıp bizim içerisinde olmadığımız herhangi bir market için kullanabilirsiniz.”

5) Bill Gates : Hep daha iyisini istemektir
Microsoft’un kurucusu olan Bill Gates, düzenli olarak dünyanın en zenginleri arasında anılıyor. Ama dünyanın en büyük şirketlerinden birini kurmuş olsa da hala daha fazla fırsat kovalıyor. Sürekli yeni pazarlara teknoloji entegre etmeye çalışan biri olarak hiçbir zaman tatmin olamaması ile ilgili soruları şöyle cevaplandırıyor:
“Kafamda bir bitiş çizgisi fikri olsa sizce de yıllar önce tamamlamış olmaz mıydım?”

6) Oprah Winfrey : Farklı düşünmektir
Yoksul ve genç bir kadının kızı olarak dünyaya gelen Oprah Winfrey başarısını gerçekten kendi başına yakaladı. The Oprah Winfrey Show ile talk show endüstrisinde hızlıca yükselen Winfrey 1999’da kurucu ortaklığını yaptığı kadınlar için video ve internet içerikleri üreten Oxygen şirketiyle başarısını katladı. Tarihin belki de en başarılı talk showunu yapan Oprah için başarı, elinizdeki varlıkları artırabilmek ve sermayeleştirebilmek için yeni yollar bulmaktan başka bir şey değil.
“Kendinizi okyanusta bir dalga olarak da görebilirsiniz, okyanusun kendisi olarak da…”

7) Stephen King: Disiplinli olup yaptığın işi sevmektir
Ve en sevdiklerimden biri, Stephen King… King, gelmiş geçmiş en büyük korku ve gerilim kitaplarının yazarı, hatta bence alanının en iyisi. Düşün bir kere, 62 roman ve 200 öykü yazdı, romanlarınnı bir çoğu beyazperdeye taşında ve ödüller aldı. Kimileri de çizgi romana çevrildi.
George R.R. Martin ve Stephen King’in birlikte yaptıkları bir söyleşide Martin, King’e “Bu kadar kitabı nasıl bu kadar hızlı yazıyorsun?” şeklinde bir soru sorar. Cevap Stephen King’in disiplininde saklı.
“Her fırsat bulduğumda yazıyorum ve bu bunu hiçbir şeyin engellemesine izin vermiyorum. Ayrıca bunu, bir oyun gibi görüyorum. Bu işten para kazanmasam bedavaya da yazabilirdim.”
Birbirinden farklı sektörlerde çalışıp zirveye çıkmış bu insanların anlattıklarında, mutlaka kendi hayatına entegre edecek bir şeyler bulabilirsin. Senin başarına, senin zirveye çıkmana.
Segiyle kal 😊
Barış Ege