İşim gereği çok fazla insan ile iletişim halindeyim. Konuştuğum hemen herkes, “Evet, başarılı olmak istiyorum” şeklinde kendini ifade ediyor olsa da bunu çok az insan gerçeğe dönüştürüyor. Peki neden? Çünkü hepimizin inatla devam ettiği bazı alışkanlık ve inançlar var. Onlar varken başarıya ulaşmak, ya da başarılı birine dönüşmek mümkün olmuyor. Güzel haber ise herkes başarılı olmak için aynı şansa sahiptir ve başarıyı bir kapı olarak düşünürsek, anahtar cebinde zaten…
Ne var ki, cebinde kalabalık eden başka şeyler de var ve bu yüzden anahtara bir türlü ulaşamıyorsun. Tam elini uzatıyorsun, hatta dokunuyorsun ama cebinde taşımaya devam ettiğin başka şeyler onun yerini alıyor. Önce onlardan vazgeçmen gerekiyor. Onlardan kurtulunca, anahtara ulaşmak çok kolaylaşacak. Peki nedir onlar? 😊
İşte başarılı olmanı engelleyen 10 sebep
1)Her şeye “Evet” demek!
ya da uyumlu olmayan şeylere evet demekten vazgeçmen gerekiyor. Başarılı insanlar, amaçlarını gerçekleştirebilmek adına arkadaşlarından, ailelerinden ve hatta kendilerinden gelen taleplere çoğu zaman “HAYIR” demeleri gerektiğini bilir ve öyle yaparlar.Bu ilk başta çok kolay gelmeyebilir ve bazen kısa süreli keyiflerinden olabilirsin ama bil ki, uzun vadeli özgürlüğün en önemli şartı disiplindir. Bir müddet disipline olursan, buna değdiğini göreceksin.
“Çok azını başaracak olan az fedakârlık etmelidir; çok şey elde edecek olan, çok fedakârlık etmelidir; çok yüksek şeyler elde edecek olan kişi çok büyük bir fedakârlık etmelidir.”
James Allen

2) Rehavet
Rehavet, kişinin kendini ya da durumunu beğenmesi ve bir anlamda ilerlemeyi durdurması demektir. Ya da konfor alanından memnun olma hali… Birçok insanın takıldığı nokta burasıdır. Yani küçücük başarılar ile tatmin olup, daha fazlasını yapabilecek olmalarına rağmen rehavete düşerler. İşte burası çok tehlikelidir çünkü daha ileri gitmek şöyle dursun, burada uzun kalırsan, geri bile gidebilirsin. Bir şeyler başardığın için kendini övebilir, yaptıklarınla gurur duyabilirsin ama gerçek bir başarı için ilerlemeye devam etmeli, tekâmül yolculuğunu sürdürmelisin.
Timsahları bilirsin… Çok güçlü hayvanlardır, çenesinde inanılmaz bir kuvvet vardır ve tek ısırışta, bir aslanı bile öldürüp mideye indirebilir. Ancak bir insan da yeni yemek yemiş bir timsahı elleriyle öldürebilir. Çünkü yemek yedikten sonra bir süre felç gibi olur sindirim sırasında. Tam bir rehavet hali. En zayıf olduğu andır, aynı bizim gibi. Rehavet, en zayıf olduğumuz, düşünmediğimiz, üretmediğimiz, hareket etmediğimiz zamanlardır.
“Ben sana bir şey söyleyeyim mi?” dedi.
“İnsanoğlu acıkmasa biz hâlâ taş devrindeydik. Bütün buluşlar neden olmuş? Hep açlıktan. İnsan acıkmış da ekmek pişirmiş, peynir mayalamış. Tokluk rehavet yapar. Tok insan düşünür mü?
Seray Şahiner-(Antabus kitabından)

3) Düşük Öz Saygı
Kendini nasıl tanımlıyorsun? Kendini yaşadıklarından ötürü değersiz mi hissediyorsun? İşte bu, başarının en büyük düşmanlarındandır. Eğer geçmişinden ötürü kendini yetersiz hissediyorsan bil ki, geçmişte yaşadığın hiçbir şey, sen istemediğin sürece seni tanımlayamaz. Kötü deneyimler, sana ne yapmaman gerektiğini öğretir sadece. Ne olduğunu değil…
Çünkü sana ne olduğunun hiçbir önemi yoktur, sende ne olduğu önemlidir.
Kendini sev! Bunun için bir sebep aramana gerek yok. Zayıf yanlarına değil, güçlü yanlarına odaklan ve bil ki, bütün başarılı insanların zayıf yanları vardır ama onlar, güçlü yanlarına odaklanmayı seçer. Kendilerini bununla tanımlamayı doğru bulurlar.
Eğer Allah seni yaratmayı murat ettiyse, mutlaka seni sevdiği içindir. O, seni koşulsuz sevdiyse, sen neden sevmeyesin? Hatalarını gör ama kendini yargılama, bu hiçbir işe yaramaz. Çünkü hiçbir aydınlanma anı yoktur ki, kendini yargılarken gerçekleşsin. Kendini kabul et, olduğun gibi kabul et. Başkası olmaya çalışırsan, kendini harcamış olursun.
“Yıllarca kendinizi eleştirdiniz ama bu hiçbir işe yaramadı. Artık kendinize iltifat etmeye çalışın ve neler olacak görün.”
Louise L. Hay
Öz saygını yitirmenin yolu nasıl ki kendini sürekli eleştirmek, yargılamak ise onu kazanmanın yolu da kendini kabul etmek ve kendine güzel şeyler söylemektir. Öz saygın düşükse ve bu başkalarından kaynaklanıyorsa bil ki, sen yapmadığın sürece hiç kimse seni bir kişiliğin içine hapsolmaya mahkûm edemez.
“Siz kendiniz, tüm evrendeki herkes kadar kendi sevginizi hak ediyorsunuz.”
Buddha

4) Kibir
Hiç kimse tek başına büyük başarılar elde edemez. Başarı için başkaları ile iyi ilişkiler kurmak gerekir. Bunun en iyi yolu liderlik etkisidir, bu etki için ise iletişim ve uyum gerekir. Bunu sağlamanın en iyi yolu da egodan kurtulup mütevazı olmaktır.
Birçok insanın başarısının önündeki engel budur, yani kibirli olmak. Bu, her şeyden önce başkalarından öğrenmeyi engeller ki, öğrenmeyen insan asla olduğu yerden daha ileri gidemez.
“Başarı neden bu denli kısa ömürlüdür? Çünkü ego, onun ömrünü kısaltır. Öğrenmeyi ve dinlemeyi bırakırız. Rekabetin ve kendi kendimizin kurbanları haline geliriz.”
Ego Düşmanındır – Ryan Holiday
Öğrenemeyecek kadar, yadım isteyemeyecek kadar büyük olduğunu düşünenler, başkaları tarafından kolayca geçilebilecek sıradan yarışmacılar haline gelirler. Büyük başarılar elde insanlar, öğrenmeye her daim açtır. Ve kimden öğrendiklerinin hiçbir önemi yoktur.
Son derece basit bir kural var, başarı için yeni becerilere ihtiyaç duyarsın. Beceriler elde etmenin yolu da öğrenmeye açık olmaktır. Hatalarından, başkalarından, okuduklarından, dinlediklerinden… Nereden olursa olsun, öğrenmek ve öğrendiklerini uygulamak, başka bir yol yok… Kendine bu şansı ver 😊
“Başarı eylemle bağlantılı görünüyor. Başarılı insanlar hareket etmeye devam eder. Hata yaparlar ama pes etmezler.”
Conrad Hilton

5 Mazeret Üretmek
“Başarılı insanlar, başarısız insanların öne sürdüğü mazeretleri kolaylıkla öne sürebilecekken buna asla tenezzül etmeyenlerdir.”
Büyük Düşünmenin Büyüsü David Schwartz
Başarılı insanlar, başladıkları noktadan, zayıf yanlarından ve geçmiş başarısızlıklarından bağımsız bir şekilde kendi hayatlarından sorumlu olduklarını bilirler.
Bugüne kadar yaşadığın her şeyin sorumluluğunu alır ve bundan sonra yaşayacağın her şeyden de sorumlu olacağını bir kere kabul edersen artık mazeret üretmezsin. Bu, senin için heyecan verici bir yolculuğa dönüşür. Mazeretler, büyümenin önündeki önemli engellerden biridir ama kurtulduğun anda, daha önce göremediğin fırsatları görmeye başlarsın.
“Bu, dağıtılan kartlarla değil, elinizi nasıl oynadığınızla ilgili.”
-Randy Pausch

7) Kısa vadeli düşünmek
Kısa vadeli düşünmek, kendi büyüklüğünden çalmak gibidir. Daha fazlasını yapabilecekken, azına razı olmaktır. Başarılı insanlar, kendilerine uzun vadeli hedefler koyar ve buna her gün ortaya koyacakları eylemler ile ulaşacaklarını bilirler. Bu güzel alışkanlık, aslında beraberinde özgüven de getirir. Çünkü ortalama insanlar;
“Bu yaza hazırlık için spor yapmalıyım” derler. Ancak başarılı insanlar;
“Spor yapmalıyım çünkü bu benim yaşam tarzım haline gelmeli, bana yakışan budur” derler. Bu bir bakış açısıdır ama her şeyi değiştirmeye yetecek bir bakış açısı…
“Sadece bir kere yaşıyorsun, ama doğru şeyleri yaparsan, bu bir kere yeterlidir.” –
Mae West

8. Erteleme
Ertelemek, insanların karşılaştıkları fırsatları heba etmesine sebep olan çok kötü bir alışkanlıktır. Başarısız insanların en önemli özelliklerinden biridir bu. Başarılı insanlar bunu yapmaz, olsa olsa planlı erteleme ile işlerinin üstesinden gelirler. Yani önceliklerine göre hareket ederler.
“Başarı bir gecede kazanılmaz. Parça parça gelir; bugün biraz alırsın, yarın biraz daha… Tümünü elde edene kadar her gün biraz… Ertelediğin gün ise o gün alacağın başarıyı kaybedersin.”
Israelmore Ayivor
Erteleme, bir süre sonra tembelliğe evrilir ve sadece dinlenmek için uğranılması gereken konfor alanını kalıcı hale getirir. Erteleme ile ilgili dikkat etmen gereken şey, onun vicdanını susturmasıdır aynı zamanda…
“Yapmanız gereken şeylerden bilinçli bir şekilde kaçıyorsanız bir gününüzü gerçekten kaçırıyor olabilirsiniz.
Bill Watterson
Çünkü yapman gerektiği halde bir işi yapmayacak olursan, bu vicdanının sesini yükseltir. Ama sen, “Akşama bakacağım, yarın hallederim” gibi cümleler kuracak olursan bu, vicdanını aradan çıkarır ve durum daha tehlikeli bir hale gelir çünkü artık erteleme alışkanlığı, tembellik karakterine dönüşebilir. Bu durumda, nasıl yarının daha iyi olmasını bekleyebilirsin ki?
“Bugünü boşa harcayan biri olarak hangi hakla yarından bir şeyler isterim?”
Alain-Fournier

9. Korku ve özgüven eksikliği
Bunlar, birbirini doğururlar. Korktukça özgüvenin düşer, özgüvenin düştükçe daha çok korkarsın… Artık yeteneklerinin yerini zayıf yanların, başarı arzunun yerini başarısızlık korkun alır.
“Bir çoğumuz hayallerimizi yaşayamıyoruz. Çünkü korkularımızı yaşamakla meşgulüz.”
Les Brown
Özgüvenini artırmanın en kısa yolu, güçlü yanlarına odaklanmaktır. Şimdi hemen bu konuda bir liste yapabilirsin. Güçlü yanlarını tespit ettiğinde, zihninde ve vücudunda değişimler olur. Çünkü odağını değiştirmiş olursun, güçlü yanlarınla birlikte onları nasıl kullanacağını düşünmeye başlarsın. Bu sayede hayal kurma becerini tekrar hatırlarsın, hayal kurdukça gözlerin kamaşır ve nasıl ulaşacağının yollarını aramaya başlarsın.
Odağını doğru yöne çevirdiğin anda her şeyi değiştirirsin. Unutma ki korku, asla gerçek değildir. Sadece bir duygudur. Odaklandığın şey, sana bunu hissettirir. Olmamış şeyleri, ya olursa düşüncesi ile zihninde tuttuğun takdirde seni ele geçirir.
Ama karanlığın hiçbir hükmünün olmadığı ve ışığı açtığın anda kaybolduğu gibi, kendine bir ışık bulduğun anda korkuların da kaybolur. O ışığı yukarıda anlattığım, güçlü yanların ve hayallerin ile bulabilirsin.
Hayat korkunun bittiği yerde başlar.
Osho

10) Negatif insanlar
Birlikte en çok zaman harcadığın insanlar, olduğun kişiyi oluşturur. Eğer başarılı olmak istiyorsan, başarılı insanlar ile vakit geçirmelisin. En azından, başarılı olmak isteyen, hedeflerini belirlemiş arkadaşlar edinmelisin. Kendi yaşamları için sorumluluk almayı reddedenlerle zaman geçirirsen, her zaman bahaneler bulur ve mevcut durumun için başkalarını suçlarsın. Bir süre sonra bunlar, alışkanlığa dönüşür, bu alışkanlıklar karakterini oluşturur ama böyle bir karakterin kimseye faydası olmaz.
“Olumsuz insanlardan uzak durun. Onların her çözüm için bir problemleri vardır“
Albert Einstein
Eğer çevrende bu dünyaya boşuna gelmediği bilincini taşıyan, yaptığı işlere anlam katan, ya da anlamlı işler yapan, yaşam standartlarını yükseltmeye gayret eden insanları bulundurursan, kendini dönüştürürsün. Şimdi bu konuda bir değişiklik yapman gerekip gerekmediğini biraz düşünmeye değmez mi?
“Hepimiz birlikte, en çok vakit geçirdiğimiz beş kişinin ortalamasıyız.”
Jim Rohn
Senin başarı ile arandaki engelleri kaldırmana, senin başarına.
Sevgiyle kal 😊