Barış Ege – Profesyonel Koç, Yazar, NLP ve Bilinçaltı Uzmanı

logo

Dünyayı Değiştiren Bir Adamdan Başarı Sırları

Bundan yüz ön sekiz yıl önce, genç bir girişimci, hayalindeki şirketi kurmak adına bir bankadan kredi talep etmişti. Kredi başvurusunu inceleyen şube müdürü, istenme sebebini okuyunca, garip bir şekilde yüzünü buruşturarak dosyanın üzerine mührünü vurdu: “Reddedildi!”

Bir süre sonra genç girişimci bankaya uğrayarak, kredisinin reddedildiğini öğrendiğinde çok şaşırdı. Ve soluğu müdürün odasında aldı. “Nasıl böyle büyük bir projeyi geri çevirebilirsiniz?” diye sordu. Banka müdürü, tipik bir memurdu, şöyle yanıtladı: “Otomobil ancak geçici bir moda olabilir. Benim bu tarz işlerle uğraşacak vaktim yok.”

Yıllardır gece gündüz çalışan, beş kez iflas etmesine rağmen asla vazgeçmeyen genç adamın ise inancı tamdı. Bankadan çıkarken, “Bir gün yollarda at arabaları kalmayacak, bütün ulaşımlar otomobillerle sağlanacak!” diye bağırıyordu. Birkaç yıl içinde sadece projesini gerçekleştirmekle kalmayan, vizyonu ve tutkuları sayesinde adeta dünyayı değiştiren o genç girişimcinin ismi Henry Ford’du.

Fabrikasında seri üretim bandı kullanarak, sadece zenginlere değil, herkese otomobil satma hayalini gerçekleştirdi. Birçok ülkede fabrikalar kurdu, o yıllarda başkalarının hayal bile edemediği satış rakamlarına ve cirolara ulaştı. Ancak Ford, sadece tarihin gördüğü en başarılı iş adamlarından biri değildi. Birinci ve ikinci dünya savaşlarını önlemek için elinden geleni yapan bir barışsever. Özlük hakları, insan kaynakları ve seri üretimin öncüsüydü. Mesai saatlerini indirerek, işçilerini sekiz saat çalıştıran, bununla da yetinmeyip ücretlerine görülmemiş bir zam yapan, bu sayede onlara insana yakışır bir refah sunarken, üretim kapasitesini de artıran sıra dışı bir adamdı.

Bugün, kendisinden çokça ilham aldığım Henry Ford’un “Başarı ve Zenginlik Sırları” üzerine bildiklerimi aktarmak istiyorum sana. Önce en sevdiğim sözlerinden biriyle başlayalım mı?

“Öğrenmeyi bırakan kişi yirmisinde de olsa, sekseninde de olsa, yaşlıdır. Öğrenmeye devam eden kişi ise gençtir. Yaşamdaki en muhteşem şey, zihninizi genç tutmaktır.”

1-HİZMET ET!

“Kendini tamamen hizmetlere adamış bir işletmenin, kâr konusunda endişe etmesine hiç gerek yoktur. Başarının sırrı, başkalarına hizmet sunmaktır. Tüm başarılı insanlar hizmet sunar. Hizmet ne kadar büyükse, başarı da o kadar büyük olur.”

Henry Ford, başarı ve zenginliğin sırrını çözenlerdendi. O, insanların ihtiyaçlarını karşılayacak bir şeyler yaptığı takdirde, kazanmak konusunda endişe duymaması gerektiğini bilenlerden, yani kazananlardandı. Bugün bu yaklaşımı anlayan şirketler büyüyor ve büyümeye devam ediyor. Çünkü herkes parayı, harcamak için kazanır, eğer insanların para harcamaya değer göreceği bir ürün ya da hizmet üretirsen, mutlaka kazanırsın.

2-ZAMANINI VERİMLİ KULLAN

“Başarılı insanlar, başkalarının boşa harcadığı zamanı kullanarak öne geçer.”

Zaman, herkese eşit dağıtılan tek şeydir. Ve onu verimli kullananlar, her ne iş yaparsa yapsın fark yaratır.

3- CESUR OL!

“İnsanoğlu için en büyük keşiflerden biri, aslında korktuğu şeyleri yapabileceğini fark etmektir. Engeller, hedefinizden gözlerinizi kaçırdığınızda gördüğünüz ürkütücü şeylerdir.”  

Hayattan almak istediğin her ne olursa olsun, bunun için cesarete ihtiyacın var, cesaret olmadan diğer hiçbir yeteneğin fayda etmez. Engeller gözünü korkutacağına, bırak ta hedefin gözlerini kamaştırsın.

4-EKİP ÇALIŞMASINA DEĞER VER

“Bir araya gelmek, başlangıçtır. Bir arada kalabilmek, gelişmedir. Beraber çalışabilmek ise başarıdır.” 

Eğer hayallerini gerçekleştirmek istiyorsan, buna senin gibi inanacak insanlardan kurulu bir ekibe ihtiyacın olacak. Çünkü büyük başarılar elde etmek istiyorsan, bunu asla tek başına yapamayacağını bilmelisin. Bugün, tüm büyük girişimler gibi başkalarını inandıracağın bir misyonun yani amacın olmalı. Para için değil, bir amaç için çalışan insanlardan kurulu ekip, her şeyi başarabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR  Odaklanmak Ya Da Odaklanamamak!

5-KENDİNE YATIRIM YAP!

“Aldığınız bütün parayla kendinize yatırım yapın. Kırk yaşına kadar hayatımda bir dolar bile biriktirmedim”

Bugün tüm başarılı insanların bıkmadan, usanmadan söylediği de budur. Çünkü kendine yapacağın yatırım, asla zarar etmeyeceğin tek yatırımdır. Ayrıca en önemli finansal varlığın, para kazanma yeteneğindir. Bu yeteneğe de ancak kendini geliştirerek ulaşabilirsin.

6-ASLA VAZGEÇME!

“Her şey ters gidiyorsa unutma: Uçak, rüzgârı karşısına alarak yükselir, arkasına alarak değil!”

En keskin bıçaklar, en çok çekiç darbesi yiyenlerdir. En görkemli ağaçlar, köklerini en derin karanlıklara uzatanlardır. En başarılı insanlar da en çok zorlukla karşılaşan ve çokça başarısızlığa uğrayan insanlardır. Çünkü zorluk ve başarısızlık, en iyi öğreticidir. “Ne öğrendim?” diye sor ve sıfırdan değil, öğrendiklerinin üzerine koyarak başlayacağını unutma. Asla vazgeçme çünkü vazgeçme hissinin olduğu anlar, gidişatın değişeceği anlardır.

7-HEDEFİNİ KÜÇÜK PARÇALARA BÖL!

“Hiçbir şey zor değildir, yalnız onu ufak parçalara bölmesini bilelim.”

Bu, Henry Ford’un en sevdiğim sözlerinden biridir. İnsanların, motivasyonları biraz azalınca hedeflerinden vazgeçmelerinin nedeni, hedefin büyüklüğünün onları korkutması, yani ulaşılmaz gibi görünmesidir. Ancak burada basit bir yöntem çok işe yarıyor. Bir profesyonel koç olarak, insanlara ve kurumlara sürekli hedef çalışması yaptırıyorum. Hedefi tanımladıktan sonra, buna ulaşılabilmesi için onu mümkün olduğu kadar küçük parçalara böldürüyorum. Yani adım adım ulaşılacak bir hale getiriyoruz. Günlük bir rutin haline getirildiğinde, kişi ya da işletme, bunun aslında yapılabilecek bir şey olduğunu görüyor. Tabiri caizse “Gözü kesiyor” ve bu durumda vazgeçmek yerine, oldurmak için elinden geleni yapıyor. Hedefinin bitmiş halini bir puzzle olarak düşünecek olursan, eğer doğru sıra ile parçaları bir araya getirirsen, bunu başarmaman için hiçbir sebep yoktur.

8-YÜZLEŞMEKTEN KORKTUĞUN HER ŞEY DAHA DA BÜYÜR!

“Zorluklar, zamanında yapmadığımız kolay şeylerin birikmesiyle oluşur.”

Eğer erteleme alışkanlığı edinirsen, bu sadece bugün ertelediğin şeyi daha büyük hale getirir. Korktuğun için erteliyorsan, bil ki korku, korktuğun şeyden büyük hale gelir… O yüzden bugün yapman gereken her ne varsa yarına bırakma. Çünkü yaptıkça özgüvenin artar, “Yapabilirim” noktasına ulaşırsın ve bu, paha biçilmez bir duygudur.

9- BAŞKALARI İÇİN DEĞİL, ÖZ DEĞERİN İÇİN YAP!

“Kalite kimse bakmadığında da doğru olanı yapmaktır.”

Sırf başkaları beğensin diye bir şeyler yaparsan belki insanlar beğenir ama sen kendi benliğinden uzaklaşırsın, başka biri olursun. Birçok psikolojik sorun böyle oluşur. Yani kişi, olduğundan farklı göründüğü, olduğundan farklı davrandığında sorunlar oluşmaya başlar. Onay bekliyorsan, kendinden bekle. Başkaları için değil, kendi değerlerin, karakterin için çalış. Yaptığın iş, seninle anılacağı için önemse. Bu durumda, çok daha iyi sonuçlar üreteceğinden emin olabilirsin.

Bitirirken, kendine fısıldadıklarının, sarf ettiğin en önemli sözler olduğunu unutmamanı çok isterim. Çünkü yine Henry Ford’un dediği gibi:

“İster yapamayacağını, ister yapabileceğini düşün. Haklısın…”

Tekrar görüşmek üzere, sevgiyle kal 😊

Merhaba 🙂
Kendine inanman, daha mutlu, başarılı ve refah içinde hissetmen için

Seni üceretsiz e-bülten ailemize katılmaya davet ediyoruz

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Görüşlerini Paylaşmak İster Misin?

Barış Ege - Profesyonel Koç, Yazar, NLP ve Bilinçaltı Uzmanı sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et