Barış Ege – Profesyonel Koç, Yazar, NLP ve Bilinçaltı Uzmanı

logo

Başarılı İnsanlara Has 6 Önemli Alışkanlık

Bazı insanlar koca bir hayatı vasat bir şekilde geçirirken, bazıları nasıl oluyor da birbirinden ilham verici hikayeler yazabiliyorlar? Dev bütçeli şirketleri yönetmek, müsabakalarda altın madalyalar kazanmak, alanında bir numara haline gelmek çok kolay olmasa gerek değil mi?

Peki aradaki farkı yaratan nedir? Başarılı insanlar, bunun için bir plana ihtiyaçları olduğunu ve hedeflerine bu planı uygulayarak ulaşacaklarını biliyorlar.

Herkes bir şeylerin değişmesini umarken, onlar ummak ile yetinmez ve başarının asla tesadüf olmadığını bilirler. Aksine, bunun için sadece kazanmak istemek değil, kazanmak için hazırlanmayı da istemek gerektiğini bilirler. Zamanlarının çoğunu tesadüfi olaylar, kişiler, ya da koşulların dayattıkları ile değil, hedefleri ile uyumlu işlerle doldururlar.

İşte, başarılı insanların zamanlarını en iyi şekilde değerlendirdiği 6 yöntem

1) Karar Alma Becerisine Sahiptirler

 Başarılı insanlar, her kararlarının mükemmel olamayacağının bilincindedirler. O yüzden, diğer insanlara oranla daha hızlı karar alır ve uygularlar. Böylece ayrıntılarla vakit harcamak yerine, aldıkları kararı uygular ve sonuç her ne olursa olsun, öğreneceği şeye odaklanırlar. Bu, aynı zamanda onların özgür hissetmesini sağlarken, diğer insanlara büyük fark atarlar çünkü başkaları halen birçok denge gözetirken, onlar çoktan harekete geçmiş olurlar. 

“Ne kadar çok karar vermek zorunda kalırsanız, seçme özgürlüğünüzün o kadar çok farkına varırsınız.” Thornton Wilder

2) Sabah Rutinleri Vardır

Başarılı insanların, sabah güne başlarken kendilerine ivme kazandıracak rutinleri vardır. Daha önceden yapılmış planlar doğrultusunda, her sabah vakitlerinin bir kısmını güne harika bir başlangıç için; soğuk duş, meditasyon, kitap okuma, günlük doldurma, egzersiz gibi önemli aktivitelere ayırırlar. 

Tabi burada mühim olan, aktivitenin ne olduğu kadar, o kişi için ne ifade ettiğidir. Birileri sabahları korku ve kaygı ile dolarken, başarılı insanlar örneğin meditasyon sırasında minnettarlık listelerini düşünürler. Bu sayede yeterince sevgi ortaya çıkar ve sevginin olduğu yerde korkuya yer yoktur. Kimi, aldığı soğuk duş ile bedenini zihnine uyumlu hale getirir. Kimi sağlam bir kahvaltı ve sevdikleri ile sohbet sayesinde güne daha güçlü başlar. Ancak tüm başarılı insanların mutlaka bir sabah rutini vardır ve bu, onların gününün nasıl geçeceğini daha baştan belirler.

3) Geceden Yapılan Planları Hazırdır

Bir önceki maddede üzerinde durduğumuz iyi bir sabah için başarılı insanların iyi bir gece rutinleri de vardır. Belirli bir saatte teknolojik cihazlarla ilişkilerini keser ve ertesi gün yapacakları işlere odaklanırlar. Bunun için yalnızca birkaç dakika yeter üstelik.

Kazanma isteği önemlidir ama asla kazanmak için hazırlanma istediğinden önemli değildir

Önce mevcut günlerini değerlendirir, ardından ertesi gün yapacakları işleri tasarlarlar. Bu sayede yeni güne stresle değil, ne yapacağını ve neden yapacağını bilerek motivasyon ile uyanırlar. Başarılı insanlar, iyi bir güne iyi bir uykunun ardından başlayabileceklerini bilirler ve bunun için her ne gerekiyorsa yaparlar.  

4) Stratejik Planlama İçin Özel Zaman Ayırırlar

Başarılı insanları, diğerler insanlardan ayıran en önemli farklardan biri de son derece detaylı ve stratejik planlamalara zaman ayırmalarıdır. Ortalama insanlar, bunu bir zaman kaybı olarak görüp, bu yüzden uygulamada büyük vakitler kaybederken, başarılı insanlar, planlamaya ayrılacak vaktin en önemli vakit olduğunu bilirler. Abraham Lincoln’ün “Bir ağacı kesmek için bana 6 saat verirseniz, ilk 4 saati baltamı bilemeye ayıracağım” sözündeki gibi, uygulamaya girişmeden önceki planlama safhasının ne kadar önemli olduğunun farkındadırlar.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR  Sen Bir Şey İçin Hazır Olursan...

Ayrıca orta ve uzun vadeli vizyonları için düşünmeye de bilinçli olarak zaman ayırırlar. Nereye gitmek istedikleri, şu anda nerede oldukları ve nasıl gitmeleri gerektiği konularına yoğunlaşmak için sessiz ve kendilerine özel ortamlarda bilinçli olarak yalnız kalırlar.  Bu sayede, herhangi bir insanın keşmekeş içinde verdiği kararları, onlar düşünerek ve bilinçli bir şekilde alırlar. Bu, başarılı insanların planlama ve eylem süreçlerini birbirinden ayırmalarına ve çok daha üretken olmalarına imkan sağlar.

5) Önceliklerine Göre Hareket Ederler

Başarılı insanlar, önceliklerine göre hareket etmezlerse başkalarının gündemleri ile dolacaklarının bilincindedirler. Bu yüzden, zamanlarını, kendi önceliklerine göre düzenler ve günlerinin tesadüfi olaylar ile değil, kendi programlarına göre dolmasını sağlarlar. En önemli işlerini bitirmeden, başka şeylerle ilgilenmezler. Bu, onlara herhangi bir insana göre çok daha üretken olma özelliği kazandırır.

“Bilgelik, neyi görmezden geleceğini bilme sanatıdır” William James’in bu sözü, aslında bu konuyu çok güzel anlatır. Öyle ya, neyi görmezden geleceğini bilirsen, neyi görmen gerektiğini de bilirsin…

Neyi görmezden geleceğini bilen kişi, karşı karşıya olduğu bir olayın onun hedeflerine uyup uymadığını hızla değerlendirir ve eğer uymuyorsa onları rahatlıkla geri çevirir. Bu sayede, aslında zamanlarının o kadar da kısıtlı olmadığının farkında olarak yaşantılarını sürdürürler. 

6) Odaklanma Becerileri Gelişmiştir

Bir çoğumuz, hayatı odaklanamadığımız için ıskalıyoruz. Bizim için çok önemli olduğunu söylediğimiz hedefler, koca bir gün içinde neredeyse hiç yer kaplamıyor çünkü odak dağıtıcılar ile kuşatılmış durumdayız. Halbuki başarılı insanlar, odaklarının dağılmasına izin vermezler. Bruce Lee’nin “Başarılı savaşçı, aslında lazer gibi hedefine odaklanan sıradan insana denir” sözünün vücut bulmuş hali gibidirler. Sonuçta neye odaklanacağımız, zamanımızı neye harcayacağımızı, zamanımızı neye harcayacağımız ise geleceğimizin ne olacağını belirler.

İşte bu yüzden başarılı insanlar, acil işlerle değil önemli işlerle ilgilenirler. Belki bunlardan hemen büyük sonuçlar almazlar ancak orta ve uzun vadede hayatlarını istedikleri düzeye getirirler.  

Başarı, süper güçlere sahip, özel seçilmiş insanlara özgü bir şey değildir. Başarı, gereklerini yerine getiren herkesin ulaşabileceği bir şeydir. Başarılı insanlar, diğerlerinden farklı olarak, zamanlarının büyük bir kısmını plan ve hedeflerine uygun olarak harcarlar. Önceliği planlamaya ve bu planı uygulamaya verirler. Bu sayede günlük bir rutin haline gelen etkili çalışma ve üretkenlik, diğer herkesten daha iyi sonuçlar almalarını sağlar. 

Senin için de daha başarılı bir hayat asla hayat değildir. Hayal ve hedeflerine elbette ulaşabilirsin. Yukarıda saydığım özellikleri hayatına entegre edecek olursan, senin de sonuçların elbette değişecektir. Unutma ki, “Geleceğini seçemezsin ama alışkanlıklarını seçebilirsin. İşte bu alışkanlıklar da, geleceğini oluşturur” Bugün başarılı insanların alışkanlıklarını kopyalayıp hayatına uydurursan, başarılı olursun, vasat bir insanın alışkanlıklarını edinirsen vasat bir insan olursun. O halde senin alışkanlıklarına, senin başarına. 

Barış Ege

Merhaba 🙂
Kendine inanman, daha mutlu, başarılı ve refah içinde hissetmen için

Seni üceretsiz e-bülten ailemize katılmaya davet ediyoruz

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Görüşlerini Paylaşmak İster Misin?

Barış Ege - Profesyonel Koç, Yazar, NLP ve Bilinçaltı Uzmanı sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et