Barış Ege – Profesyonel Koç, Yazar, NLP ve Bilinçaltı Uzmanı

logo

Başarılı Bir Hayatı İnşa Etmek İçin İhtiyacın Olan 9 Nitelik

Başarı ile ilgili ilk anlaşılması gereken, onun zeki ya da toleranslı kişilere has mucizevi bir şey olmadığıdır. Başarılı bir hayatı yaşamak, buna uygun kişi olmakla ilgilidir. Başarıya da diğer her şey gibi öğrenilebilir ve geliştirilebilir becerilerle ulaşmak mümkündür. Yeter ki bunun için gerekeni yapmaya hazır ol.

Başarı, çoğunlukla peşinden koştuğun değil, üzerine çekeceğin şeydir. Bunun için de sahip olman gereken bazı nitelikler var. Bunların hepsini birden bir anda öğrenemeyebilir, hemen hayatına entegre edemeyebilirsin ancak yavaş yavaş başarılı bir hayatı inşa etmek mümkündür. 

İşim gereği, başarılı insanların hayatlarını, alışkanlıklarını ve niteliklerini araştırıyor ve bundan büyük haz alıyorum. İlk anladığım şey şu ki, bu insanların hiçbiri tesadüfen başarılı olmuyor, bilerek ya da bilmeyerek sahip oldukları bazı alışkanlık ve becerilere sahipler. 

Ortalama insanlar ortalama sonuçlar alırken, daha fazlasını isteyenler ise daha fazlasını alıyorlar çünkü bunun için yapmaları gerekeni yapıyorlar. Kasıtlı olarak ikinci kez “gerekeni yapmak” şeklinde ifade ediyorum çünkü dünya elinden geleni yapan insanlarla doludur. Ancak elinden geleni yapmak çoğu zaman yeterli olmaz. Elinden geleni yapmak, bugünkü sen ile ilgilidir, gerekeni yapmak ise olmak istediğin kişiye dönüşmek ile ilgili. Şimdi eğer başarılı olmakla ilgileniyor ve hayattan daha fazlasını almak istiyorsan hadi başlayalım. 

Başarıyı üzerine çekmek için sahip olman gereken bazı özellik ve alışkanlıklar: 

ESNEK OLMAK

Fırtınayı görünce çatırdayıp kırılan ağaçlar vardır, bir de esnek olup sağa sola yatan ama asla yıkılmayan ağaçlar… İşte ben başarılı insanları hem mental, hem fiziksel olarak o esnek ağaçlara benzetirim. Onlarda herkes gibi, hatta daha fazla zorlukla karşılaşırlar ancak geçici yenilgiler ile asla yıkılmazlar. Onlar her düştüğünde hatalarını kabul eder ve ayağa kalktıkları zaman yapacaklar şeyleri düşünürler.  

Zorlukları görünce kaçabilir, ya da göğüsleyip üstesinden gelmeye karar verebilirsin. İşte burudaki seçim, karşılaştığın şeye ne anlam yüklediğin ve kendini nasıl tanımladığın ile ilgilidir.

NEDENLERİNİ BELİRLEMEK

“Nedeni olan, nasıla katlanır” Friedrich Nietzsche

Bilge biri şöyle diyordu, “Başarı hedeflere ulaşmaktır, sadece laftan ibarettir” Buna inanıyorum ve eğer başarı hedeflere ulaşmak ile tarif edilecekse, bu bir anlamda yolculuk olacaktır. Yolculuk boyunca da birçok zorluk ile karşılaşacaksın demektir. Aşman gereken engeller, kırman gereken bir kabuk olacak.

Bu doğrultuda, işler zorlaştığında disiplinini kaybetmemen için bir motivasyona ihtiyaç duyacaksın. Bu motivasyonun en büyük kaynağı ise şüphesiz “Nedenin” yani yola çıkış sebebin olacak.

Neden bu hedefe ulaşmak için istiyorsun? Bu, senin hayatında neler değiştirecek, sana neler kazandıracak?

Bunun cevabı ne kadar net olursa, yolculuğun boyunca karşılaşacağın kaçınılmaz zorluklar karşısında kendini yeterince azimli bulacaksın.

ÖZGÜVEN

“Kendinize inanın, güzel şeyler olmaya başlar” David J. Schwartz

Bizler, inançlarımız ve düşüncelerimizin toplamıyız. Eğer kendine güvenirsen, bu girişeceğin tüm işlerin sonucuna yansır, yine kendine güvenmezsen bu da yapacağın tüm işlerin sonucuna yansır.

Daha önce ne yaptığın, kaç kez başarılı ya da başarısız olduğunun bir önemi olmaksızın, bugün ne yapmak istediğini ve neden istediğini biliyorsan, bunu başarmak için kendine güvenmelisin. İnşa etmek istediğin hayat için yapman gerekenler konusunda eğer kendine güvenirsen, bunun sorumluluğunu alacak gücü içinde bulacaksın.    

Başarılı insanların tamamı, hayatta en çok kendilerine güvenirler çünkü bilirler ki olmak istedikleri kişi ve yaşama istedikleri hayat için belirleyici kişi aynanın karşısında gördüğünden başkası değildir.

AZİMLİ OLMAK

Yine başarılı insanların tamamında bulunan bir özellik de, azimdir. Birçok insan, başarılı birini gördüğünde, onun son yaptığı işe, ortaya koyduğu esere bakarak onun bir gecede başarılı olduğunu ve hatta ne kadar şanslı olduğunu düşünür. Aslında onun arka planında nice zorluk ve bu zorluklar karşısında da kişinin kararlı, azimli duruşu vardır. 

İnsanın gerçek gücü sıçrayışta değil, sarsılmaz duruşundadır.

Gerçekten başarıya ulaşmak ve bunun haklı gurunu, mutluluğunu yaşamak istiyorsan, azimli olmalısın. Tüm zamanların en çok izlenen Ted videolarından birinde aynı isimle bir kitap da yazmış olan Angela Lee, Azim üzerine şunları söylüyor:

Yaptığımız araştırmalar boyunca özel şirketlerle ortak çalıştık, satış temsilcilerinden hangilerinin işlerine zorluklara rağmen devam edebileceklerini ve en fazla parayı kimin kazanacağını sorguladık.  Bu sonuçları belirleyen şey, sosyal zeka değildi, iyi görünmek, fiziksel sağlık ya da IQ da değildi.  Bu azimdi…

Dünya vazgeçenleri değil, azmedenleri hatırlar!

Azim, uzun vadeli hedefler için tutku ve sebat göstermektir.  Azim, dayanma gücüne sahip olmaktır.  Azim, bugünü geleceğe bağlar, sadece günlük, haftalık veya aylık bir şey değil, geleceği dönüştürmek için yıllarca zorlu çalışmalara kalkışmaktan ibarettir. Azim, kısa bir koşu değil, bir maratondur.  

Eğer bir şeyler hemen olsun gibi bir beklentin varsa, biraz iyimser olduğunu söyleyebilirim. Ancak iyi haber şu ki, hemen olacak şeyler de var. Hayal ettiğin kişiye dönüşünceye kadar vazgeçmemeye karar verip yola çıktığın an, aslında sen yolun önemli bir kısmını kat etmiş olacaksın.

Şimdi azimli olma konusunda anlaştıysak, yeni maddeye geçelim mi 😊

CESUR OLMAK

“Pek çoğumuz hayallerimizi yaşamıyoruz çünkü korkularımızı yaşamakla meşgulüz” Les Brown

Birçok insanın asıl potansiyeline ulaşamamasının sebebi kokularıdır. Özellikle de başkalarının gözü önünde başarısız olmaktan, ya da başarısız olma riskini almaktan korkarlar. Ancak bu korku, adeta bir el freni vazifesi görür ve başarı yolculuğunda hedefine doğru ilerlemeni engeller.

Şunu lütfen unutma ki, bir dönem başarısızlığa gönüllü olmadığın sürece başarılı olamazsın. Kendini başarısızlık korkusu ile baş başa bulursan yukarıdaki sözü hatırla. Hayallerini mi yaşamak istiyorsun, yoksa korkularını mı?

Ayrıca, neyin yanlış gideceğini düşünüp korkmak yerine, neyin iyi gideceğini ve ne yaparsan iyi gideceğini düşün ve asıl buna odaklan. Çünkü zamanının çoğunda ne düşünüyorsan, o düşündüğün şey hayatının gerçeği haline gelir.

“Başka türlüsünü hayal etme cesareti, hayatımıza renk ve belirsizlik katan en büyük kaynağımızdır.” Daniel J. Boorstin

TUTKULARA KULAK VERMEK

“Bir şey yeterince önemli olduğunda, olasılıklar lehinize olmasa bile yaparsınız.” Elon Musk

Gözünü hedeflerinden ayırmaman için ve bu odağı sürekli tutabilmek için sahip olman gerekenlerden biri de elbette tutku. Her gün en az bir kez reddedilmiyorsan yeterince tutku ile istemiyorsun demektir, gibi bir söz hatırlıyorum. Buna sonuna kadar katılıyorum çünkü tutku ile istersen, reddedilme korkunun, geçici yenilgilerin yaşatacağı çöküntünün de önüne geçer bu duygu ve heyecanını hep yukarıda tutar. 

Başarılı insanlar, kaç kez yenilirlerse yenilsinler, tekrar meydan okumak için ihtiyaçları olan şeye sahiptirler. İşte onun adı tutkudur. Buna şu anda sahip değilsen bile olmalısın. Bu seni bir amaç uğruna yılmadan çalışmaya itecek şeydir. Onun ne olduğunu bulmalısın. Düşündüğünde seni heyecanlandıran şey ne? Başardığında bu sana ne hissettirecek? Maddi kazançlarından başka ne elde etmiş olacaksın?

İLGİNİ ÇEKEBİLİR  Risk Alanlar Neden Daha Başarılı Olurlar?

İşte bu sorulara yanıt bulduğun zaman belki tutkunun adını da koymuş olursun. Bulup bulmadığımı nasıl anlayacağım dersen, daha önce aşık olduysan çok kolay anlarsın 😊

“Gerçekten yapmak istediğiniz şeyi yapmaya başladığınız an, gerçekten farklı bir yaşam tarzıdır.” Buckminster Fuller

Hani O’nu düşündüğün anda ayakların yerden kesilirdi ya işte tutku da sana aynı şeyleri hissettirecek. Ve bu senin her gün kendini geliştirmek için bir şeyler yapmanı sağlayacak. Artık sen her sabah yatağından alarm kurmaya ihtiyaç bile duymadan farklı bir enerji ile kalkar olacaksın. 

ADANMIŞLIK

“Kaç kişinin güzel fikirleri olduğunu bilsen şaşırırsın. Ama bir şeye adanmışlık, gerçek adanmışlık fedakarlık gerektirir… İşte zor olan budur!”

(The Fifth Estate)

Adanmışlık! İşte bu belki de en çok ihtiyacın olacak duygulardan biri. Bu, deneyenler ile yapanları, temenni edenlerle gerçekleştirenleri ayıran niteliklerdendir. Girişteki cümleleri hatırlarsan, elinden geleni yapmaktan değil, gerekeni yapmaktan bahsediyorum demiştim.

İşte adanmışlık, kişinin elde etmek istediği şey için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olmasıdır. Onu almadan razı olmayacak bir hissiyata sahip olmasıdır. Bunlar çok iddialı gibi gelse de, bilakis gerçekçi olmaktır. Çünkü öyle çok aksilik çıkacak ki, öyle zorlanacaksın, öyle çok engeller aşman gerekecek ki, tüm bunlar için adanmış olman gerekecek.

Ama gözün korkmasın, her defasında kabuğunu çatırdatmış olacaksın. Ve hedefine ulaştığında göreceksin ki, asıl ödül ne para, ne araba, ne ev, ne makam mevki. Asıl ödül, aynanın karşısında gördüğün, yani dönüştüğün kişi olacak.

Hasılı, adanmışlık yoksa vazgeçenlerden olursun, adanmışlık varsa Ernesto’nun dediği gibi, “Hiçbir şey yolunda gitmedi ama hiçbir şey de beni yolumdan etmedi” dersin.   

İLETİŞİM

“İletişimdeki en mühim faktör söylenmeyenleri duymaktır” Peter Drucker

Başarılı insanlar, iletişim konusunda kendine yatırım yapan insanlardır. Bilirler ki bu özelliklerini ne kadar geliştirirlerse, ilerlemeleri o kadar büyük olacak. Çünkü büyük başarılar tek başına kazanılamaz.

İnsanlarla doğru iletişim kurmak, takım olmak, belirli bir amaca birlikte yürümek, başarının önemli unsurlarındandır. Çünkü yolculuğun boyunca çıkacak sorunlar, hep senin tek başına halledeceğin sorunlar olmayabilir. 

İletişim deniz gibidir, kişilere göre farklı formüller uygulamak zorundasınız. Bir gün iki metrelik suya dalarsınız, bir gün on beş metreye tek nefesle dalarsınız. Ahmet Şerif İzgören

İyi bir iletişim kuramadığın insanlarla, arandaki sorunları da düzeltmen zor olacaktır. Ayrıca sağlıklı iletişim, her kapıyı açar. Yeni müşteriler bulman, tedarikçilerle aranı iyi tutman, takipçi kitleni elinde tutman, takımın ile bağını kuvvetlendirmen ve daha birçok konuda en çok ihtiyaç duyacağın şey, iyi bir iletişim becerisi olacak.   

İletişim sadece birinin ne söylediğini duymakla ilgili değil; aynı zamanda söylemediklerini duymak ve uygun şekilde yanıt vermekle de ilgilidir.

İlişki içinde olduğun insanlarla doğru bir iletişim kurduğunda, onlara kendilerini iyi hissettirdiğinde, aranızdaki güven ve aidiyet tesis edilir. Anlamana ve anlaşılmana yardımcı olur ve bu da başarı için olmazsa olmazdır. 

İletişimi iyi kullanabilenler, kendilerinin dünya deneyimleri ve dünyanın onlar üstündeki deneyimlerini değiştirebilir. George Shinn

İYİMSERLİK

“İyimserlik, daha iyi bir gelecek yaratmak için bir stratejidir. Çünkü geleceğin daha iyi olabileceğine inanmıyorsanız, adım atıp bunu mümkün kılmak için sorumluluk almanız pek olası değildir.” Noam Chomsky

İyimserlik, yolculuğun boyunca en çok ihtiyaç duyacağın bakış açısı olacak belki de. Tabi bu gerçekçilikten tamamen uzaklaşmak zorunda olduğumuz anlamına da gelmiyor. İyimserlik denilince bilirsin, ilk akla gelen “Bardağın yarısı dolu mu, boş mu? Hikayesidir ve dolu tarafını görmek büyük kazançtır ama bence asıl iyimserlik, “Tamamını nasıl doldururum?” Sorusuna odaklanmaktır.

“Yüzünü güneşe dön, gölgeler ardında kalsın” Hellen Keller

İnisiyatif almak istiyorsan, işlerini düzene sokmak adına, konuşmak için kendinden daha iyi birini bulamazsın. Çünkü sorunların hakkında kendinden daha bilgili birini bulamazsın. Yine yetenek ve becerilerini de senden daha iyi bilecek kimse yoktur. Ve bunları kendine söyleyebilirsin. İyimserliğini geliştirmek için bir günlük tutup, bir gün önceye göre herhangi bir şeyi daha iyi yapabilir ve kendine “Her gün, her bakımdan daha iyiye gidiyorum” diyerek olumlama yapabilirsin. Birçok insan önemsemez ama ilerlemek ve kendine doğru sözler fısıldamak çok değerlidir.

İnsanların çoğu kendileri ile konuşmak yerine radyo dinlemeyi, televizyon izlemeyi, sosyal medyada vakit öldürmeyi ve dedikodu yapmayı tercih eder. Yani gün boyunca zihinlerini başkalarının düşünceleri ile doldurur dururlar, sonra da neden bu kadar kötümser oldukları üzerine kederlenirler.

Plato, “Düşünmek, ruhunuzun kendi kendine konuşmasından başka bir şey değildir” der. Ve düşünce, eylemden önce gelir. Dolayısı ile kendi kendine konuşmak, ya da düşünmek, kendini motive etmenin başarısı birçok kişi tarafından kanıtlanmış güzel bir yöntemidir.

 “Düşündüğüm şeyler zamanla gerçeğe dönüşüyorsa, sadece gerçekleşmesini istediğim şeyleri düşünmem akıllıca olur.” Jack E. Addington

Bir soruna kötümser bir zihniyetle yaklaşmak, çözüm üretememek, iyi ihtimalle üretilecek çözümün çok uzun sürmesi demektir. Sorunlara katı ve olumsuz yaklaşım, onların içindeki mesajı da göz ardı etmene sebep olur. Hatta bazen sadece sorunlarla karşılaşmayıp, dibe vurmuş hissedebilirsin. Ancak “Dibe vurmanın harika yanı, yukarıya sıçramaktan başka çarenin olmamasıdır”. Unutmak ki, insan karamsar olmak için de, iyimser olmak için de aynı çabayı harcar.

Başarıyı yakalamak adına değinilecek daha çok şey vardır elbet, belki onlara da başka yazılarda değiniriz. Ancak burada anlamanı istediğim şey şu ki; buradaki niteliklere sahip değilsen bile önemli olan bu değil. Önemli olan, başarılı bir hayatı inşa etmeyi yeterince isteyip istemiyor olmandır. 

Dahası, artık biliyorsun ki, başarılı bir hayatı inşa ederken, sen de bambaşka bir kişiye dönüşmüş olacak ve “Başarı peşinden koşulacak değil, üzerine çekilecek şeydir” sözünün vücut bulmuş haline döneceksin.

Hiçbirimiz ortalama bir hayat yaşamak istemeyiz ama daha fazlası olmak için de ortaya bazı şeyler koymak gerekir, faydalı olmasını ümit ederek o fazlasının içinde neler olduğunu anlatmaya çalıştım. Şimdi ayağa kalkıp yeni bir hayatı inşa etmek için ilk adımın hangisini olduğunu biliyorsun.

Senin başarına, senin keşfine 😊

Merhaba 🙂
Kendine inanman, daha mutlu, başarılı ve refah içinde hissetmen için

Seni üceretsiz e-bülten ailemize katılmaya davet ediyoruz

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Görüşlerini Paylaşmak İster Misin?

Barış Ege - Profesyonel Koç, Yazar, NLP ve Bilinçaltı Uzmanı sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et