Etkin bir performans, özenli bir hazırlık sürecinin sonucudur…
Başarılı, işinde ciddi ve profesyonel insanların en önemli özelliklerinden biri ortalama insanlara oranla hazırlık sürecini çok daha fazla zaman ayırmalarıdır. Nasıl ki antrenman yapmayan bir sporcunun sahada başarılı olması beklenemez ise bizler de, bir işe başlamadan önce eğer planlama yapmazsak o işi en iyi ihtimalle vasat ölçüde bitiririz.
Ortalama insanlar genelde hazırlık yani plan safhasını savsaklayarak geçirir. Ne yazık ki onlar plan safhasını asgari süre ile geçirmek ister fakat gözden kaçırdıkları bir şey vardır, o da hazırlıksız oldukları herkes tarafından anlaşılır. Bu da, sadece yeterince başarılı işler çıkarmamalarına değil, insanların onlarla bir daha çalışmak istememelerine sebep olur. Sanıldığının aksine, iyi bir plan yapmak zaman kaybı değil, zamandan tasarruftur. Abraham Lincoln’e ait “Çok çalışıp kendimi hazırlamalıyım, nasıla şansım bir gün dönecektir” söz bence harika bir örnektir. Bu sayede Lincoln, defalarca seçimlerden geçici yenilgilerle çıkmasına rağmen, sonunda ABD Başkanı olmayı başarmıştır.
Dersinize iyi çalışın, sizi yukarılara taşıyacak olan şey ayrıntılarda gizlidir…

Nasıl ki bir sınav öncesi hazırlık yapmayan (çalışmayan) öğrencinin sınavda başarılı olması beklenemezse, bir işe başlamadan önce hazırlık yapmayan kişinin de başarılı olması çok iyimser bir beklentiden öteye gitmeyecektir. Büyük başarılar, küçük ayrıntıların üzerine dikkatle eğilmenin sonucunda ortaya çıkarlar… Tek bir hata bile, kimi zaman süreci değiştirebilir ancak planlı ve hazırlıklı olmak böyle durumların fark edilmesi açısından büyük fayda sağlar. Dolayısı ile zaman kaybı değil, bilakis zaman tasarrufu olur.
Brian Tracy, arkadaşı Joel Weldon’dan bahseder ve onun Ulusal Konuşmacılar Birliği’nde “Filler Isırmaz” adlı çok güzel bir konuşmasına atıfta bulunur. “Bu konuşmanın ana fikri, daima görmezden geldiğimiz hayatın küçücük sivrisineklerinin aslında büyük sorunlar yarattığıdır. Bir insan asla bir fil tarafından ısırılmaz ancak sivrisinekler tarafından her zaman ısırılır. Burada verilen mesaj açıktır: Kendi alanınızda zirveye tırmanmak istiyorsanız, özen göstermeniz gereken en önemli şey, küçük ayrıntılar olmalıdır. Bu da ancak iyi bir planla gerçekleştirilebilir”

“Her türlü başarısızlığın ana nedeni, düşünmeden atılan adımlardır”
Yukarıdaki söz, fikir ve önermeleri dünyanın önde gelen şirketleri tarafından uygulanarak büyük sonuçlar alınan Peter Drucker’a ait… Hayattaki hemen tüm başarısızlıkların ardında, ayrıntıları ve bunların sonuçlarını düşünmeden atılan adımlar yatar. Bütün başarıların ardında ise tam tersine her türlü ayrıntının düşünülerek ve planlama yaparak hareket edilmesi prensibi vardır.
İyi planlanan her iş mutlaka kusursuz sonuçlanmaya bilir ancak planlanmayan her iş içerisinde mutlak suretle sorunlar çıkar. Hem de bunlar bazen çok ciddi sorunlar olabilir. Meşhur Murphy kanunlarına baktığımızda planlama konusu ile ilgili şu çıkarıma varılabilir: “Yanlış gidebilecek her şey yanlış gider. Ve yanlış gitmesi muhtemel olan şeyler arasından en kötüsü, en olmaması gereken zamanda yanlış gider ve en çok masrafa neden olur”
Şimdi lütfen kendine bir iyilik yap ve temiz bir sayfa açarak şu anda karşı karşıya olduğun bir işi düşün. Mümkünse bu öncelik arz eden önemli bir iş olsun. Şöyle bir çalışma yap lütfen;
Önce bununla ilgili sorumluluklarının neler olduğunu yaz, aklına gelen her şeyi kağıda dök. Şu sorular faydalı olabilir;
Bu işle ilgili benden beklenen nedir?
Bu faaliyetle ilgili asıl amacım/ulaşmak istediğim şey nedir?
Bana neler engel olabilir?
Hangi sorunlarla karşılaşmam muhtemeldir?
Bana kimler yardımcı olabilir? Bu işte ekip olarak kimlerle çalışacağım?
Kimlerin fikrine başvurabilirim?
Bu konuda tecrübeli kimlere ulaşabilirim?
Tüm gücünle gerçeklere odaklan, sadece görünene değil, işin en temeline bak ve artılarıyla, eksileriyle değerlendir. Aynen çok önemli bir yolculuğa çıkmadan önce bavulunu koyacağın olmazsa olmaz eşyalarını kontrol etmek, aracının bakımını yaptırmak ve yol haritasını çıkarmak gibi…
Senin planlarına, senin keşfine ve senin başarına 😊
Barış Ege
Yaşam Koçu-Uzmanı
One comment