Başarı ile katkı sözcüğünü yer değiştirdiğinde, gerçekten hayatını da değiştirebilirsin. Çünkü katkı sunmak, zaten kazanmak demektir. Neticede bu katkı sonucunda insanlar/şirketler sana ödeme yaparlar.
Deepak Chopra Zenginlik Yaratmak adlı kitabında, “Para, evrene sunduğumuz hizmetin sonucu olarak aldığımız ve kullandığımız yaşam enerjisidir” diyor. Bu arada Chopra’ın diğer kitaplarını da tavsiye ederim. Paranın hizmetten kaynaklanıp aktığını insan bir kere anladığında, bir sonraki seviyeye geçer: Beklenmedik kadar büyük paralar, beklenmedik yüksek hizmetler karşılığında gelirler…
Bunu yapabilmenin yolu, kendi kendine “İnsanlar ne bekliyorlar? Nasıl bir hizmete ihtiyaç var? Ben nasıl bir katkı sunabilirim? Nasıl bir değer yaratabilirim? Bu değerin fiyatı ne olmalı?
Özellikle ilk soruyu, en şeffaf şekilde mutlaka cevapla lütfen. Ardından, “Beklenmedik ne yapabilirim?” sorusu çok iyi bir soru olacaktır. Konuşulmaya ve hatırlanmaya değer olanlar beklenmedik hizmetler, beklenmedik fikirlerdir. Ve, senin yada şirketin hakkında konuşulmaya başlanması, mesleki açıdan değerinin artması anlamına gelir.
Napoleon Hill “Büyük servetler, her zaman fazladan bir kilometre daha gitme alışkanlığının sonucu olarak kazanılır” derken aslında yine önemli bir sırra işaret ediyor. Yani alacağın ücret için biraz daha fazlasını yapmak, hep akıllıca olacaktır. Katkını ne kadar artırırsan, bugün ve gelecekteki kazancın o kadar büyük olacaktır.
İnsanlar çoğu zaman odaklanma problemi yaşar. Çünkü aklında para kazanma kaygıları, başarısızlık korkusu, başarı ile ilgili belirsizlikler vs bulunur. Aklın bunlarla meşgul olduğu sürece ortaya iyi bir şey çıkarman, hedefine ulaşman, hele ki bunları yaparken keyif alman neredeyse imkansızdır.
O yüzden Peter Drucker’ın önerisini dinlemek çok şeyi değiştirecektir. Başarı ile katkı sözcüğünü yer değiştir. Tamamen yapacağın katkıya odaklandığında, hem sevdiğin işi yapıyor olduğun için keyifli geçecek, hem de para ile ilgili kaygılara gerek kalmayacak. Çünkü gerçekten katkı sunduğun takdirde, para zaten sana gelecektir. Lütfen sorular üzerinde ciddiyetle dur;
“İnsanlara nasıl bir katkı sunmalıyım ki, kazandıkları parayı seve seve bana versinler?”
Bu belirleme sorusudur, ne iş yapacaksın? Ne üreteceksin, bu kime ne katacak?
Kazanmak istediğim parayı bana vermeleri için insanlara nasıl bir katkıda bulunmalıyım?
Bu da ilk soruyu destekleyici, takip sorusudur.
“Kazanmak istediğim parayı neden hak ediyorum?
Bu soru, ne üreteceğin belli olsa bile, bunun kalitesini ve değerini sorgulamana yardımcı olur. Aynı zamanda, bir eksiklik varsa daha baştan müdahale edebilirsin.
Ne satıyorum, insanlar neden beni tercih etsin?
Bu soru da, biraz daha ayrıntılara inmeni sağlar. Daha önce görmediklerini görmene yardımcı olur.
“Başarı peşinden koştuğun değil, üzerine çektiğin şeydir” Aynen bu sözdeki gibi, vermeye odaklandığında zenginliğe giden yola da adım atmış olursun. Şimdi lütfen bugüne kadar ne sattığını ve bunu doğru alıcılara sunup sunmadığını ve yeterli olup olmadığını düşün. Çünkü ne kadar kazanacağın, ne sattığına ve onun nasıl bir değer yarattığına bağlıdır. O halde senin katkılarına, senin kazancına 😊
Barış Ege